Posljednjih smo dana na društvenim medijima primijetili puno objava veznih uz graffite koji su se počeli pojavljivati na neboderima u Los Angelesu. Na prvu nam i nije bilo jasno o čemu se radi pa smo se potrudili saznati što se to zbiva…

Downtown Los Angeles, odnosno gradsko središte LA-a, načičkano neboderima svih tipova, krajem siječnja došlo je u središte pozornosti po oslikanim neboderima propale kineske građevinske kompanije koja je zaustavila njihovu gradnju još 2019. godine.

Foto: @paintstruck

Super luksuzni neboderi, Oceanwide Plaza, dobili su potpuno novu svrhu kada su lokalni umjetnici otkrili da je oslabila zaštita napuštenog objekta.

Čim su se prvi graffiti piecevi pojavili na društvenim mrežama, došlo je do eksplozije crtanja pa neboderima koji su privukli širi krug graffiti umjetnika željnih ostaviti svoj trag na ovim neboderima.

Foto: @paintstruck

Prema dostupnim informacijama, inicijalna ideja oslikavanja nebodera krenula sa oslikavanjem koje se desilo prošlog prosinca u Miami-ju. Napuštenu zgradu Vitas Healthcarea oslikali su writeri iz cijelog svijeta koji su došli posjetiti poznati umjetnički event – Art Basel.

Odmah u siječnju, istu stvar su ponovili writeri iz Los Angelesa a društvene mreže su odradile svoje. Kroz neka 3 tjedna, većina katova visokih nebodera su oslikana.

Foto: @paintstruck

Pitali smo Rogera Gastmana, kustosa Graffiti Museum iz Miamija, izdavača, i povjesničara graffiti umjetnosti –  što misli o nedavnim aktivnostima u Los Angelesu?

Roger Gastman:: “Praćenje evolucije (oslikavanja) tornjeva u središtu LA-a bilo je nevjerojatno. Bilo je opako i svi su bili tu. Od umjetnika koje nisam vidio crtati 20 godina pa do novih writera o kojima sam samo čuo kao i nekih od najuspješnijih umjetnika pristiglih sa svih strana svijeta. Bio je to pravi društveni događaj u najčišćem obliku značenja riječi graffiti.“

Foto: @paintstruck

Internet je prepun TV priloga i novinarskih izvještaja ovog nesvakidašnjeg i drugačijeg oslikavanja nebodera u središtu Los Angelesa. Fotografije smo dobili zahvaljujući kolegama sa Instagram profila PAINT STRUCKS te svakako preporučujemo da provjerite što su kolege snimile.

Tekst:  URBANO.HR

Fotografije: @paintstruck

Video: www.spraydaily.com   &  YOU TUBE kanal: Mr. EOUS SOUNDS

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar