Ovo nije zamišljeno kao žalopojka za starim vremenima i ne želimo zvučati kao ‘one osobe’ koje uporno tvrde da je “nekad bilo bolje” jer u slučaju tehnologije i tehnološkog napretka – to nije istina. Svjesni smo da svako vrijeme ima svoje čari, na ovaj ili onaj način, a jedno je sigurno – tehnologija s vremenom bespovratno napreduje.

Ovdje ćemo govoriti o emocijama i (pri)sjećanju na vrijeme kada smo počeli konzumirati kompjutere i što nam je sve bilo dostupno. I da, sigurno smo da ‘milenijci’, pa čak i oni malo stariji, sigurno ne znaju o čemo govorimo kada vas pitamo jeste li nekad uživali u igranju na ZX Spectrumu, Commodoreu 64 ili Amigi?

(FOTO: Amazon.com)

Vjerujemo da se i danas sjećate s koliko ste emocija na ‘Komodorcu’ igrali npr. “Quest For Tires”, pokušavajući pomoći pećinskom čovjeku da prođe sve prepreke i dođe do srca svoje voljene, ili svemirske igrice na ZX Spectrumu uništavajući izvanzemaljske brodove, a sve to gledajući u, iz prespektive današnjih klinaca – jako primitivnu grafiku.

Legendarna igrica “BC’s Quest For Tires” na Commodore 64

Današnje generacije ne bi nam vjerovale da se smo se jako veselili toj 8-bitnoj kutiji zabave, baš kao što iz današnje perspektive zvuči nevjerojatno da se netko uopće igrao na 8-bitnom računalu. A što tek reći na činjenicu da se igrica ‘učitava’ po pola sata, nekad i duže, preko kazetofona koji je bio dio kompjuterske opreme.

Zašto ovo spominjemo? Zato što, kako je netko pametno napisao, danas svi gledamo na kompjutere prvenstveno kroz njihove mogućnosti poput količine memorije, brzine prijenosa podataka te općenito prema preformansama. Jednom kada izađe noviji i brži model, stara računala završe na otpadu i čini se ništa ne traje (pre)dugo.

(FOTO: Commodore 64 – stara verzija i pokušaj manje, moderne verzije)

Zato su stari kompjuteri bili toliko zanimljivi. Možda nisu imali neke preformanse, ali su imali sjajna dizajnerska rješenja. Prema riječima stručnjaka, ZX Spectrum i Commodore 64 su bili najljepše dizajnirana računala svog vremena i najprodavaniji modeli 1980-tih. I što je još zanimljivije, između ova dva posve različita proizvođača kompjutera nije bilo međusobnih kopiranja.

(FOTO: Commodore Amiga 500)

Oba računala će upravo sljedeće godine proslaviti 40. rođendan, ali nisu samo oni bili tada u fokusu. Tu su bila IBM računala, Atari, Amstrad, Apple, čak i Agat (računalo iz SSSR-a), stoga ćemo ovim člankom i galerijom “odati počast” svim tim cool kompjuterima koje su bili u upotrebi krajem 1970-ih, 1980-ih i početkom 1990-ih godina prošlog stoljeća:

(FOTO: 8-bitni AGAT kompjuter iz bivšeg SSSR-a)
(FOTO: Amstrad CPC 464)
(FOTO: Apple kompjuter verzija iz 1980. godine)
(FOTO: Apple Macintosh II)
(FOTO: Atari 400 & Atari 800)
(FOTO: Atari 2600)
(FOTO: Sharp X1 Z80)
(FOTO: IBM 5100 prijenosno računalo iz 1975.)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar