Prije točno pola stoljeća, 20. srpnja 1973. godine u dobi od 32 godine pod misterioznim okolnostima u Hong Kongu je umro Bruce Lee, istinska ikona pop kulture koja svojim mitskim statusom i dalje osvaja široke mase.

Unatoč tome što je praktički snimio samo četiri prava filma, Bruce Lee je napravio revoluciju u azijskoj kinematografiji i donio akciju s okusom Hong Konga u Hollywood, zauvijek promijenivši lice azijskog imidža u filmskoj industriji.

Leejev utjecaj na globalnu kulturu nadilazi njegove filmove, prožimajući videoigre, hip-hop, mješovite borilačke vještine, a zaslužan je i vraćanje ideala savršenog muškog tijela. Njegova prerana smrt pod misterioznim okolnostima dala je dodatnu draž njegovom mitskom statusu.

Leejeva jedinstvena osobnost prkosila je zapadnjačkim stereotipima o azijskoj muškosti koji su prevladavali 1960-ih kada je prvi put ušao u Hollywood. Odrastajući u Hong Kongu i kasnije vrativši se u SAD, Lee je bio frustriran time što je dobivao samo stereotipne uloge podređenih pomoćnika u TV serijama poput recimo “The Green Hornet” gdje je glumio lik Kata.

Embed from Getty Images

Unatoč tome što je brojne slavne studente trenirao borilačkim vještinama, shvatio je da Amerika još nije spremna za istinsku azijsku (filmsku) zvijezdu. Posljednji udarac dogodio se kada je Lee potpuno ispao iz svake kombinacije za glavnu ulogu u TV seriji “Kung Fu”, koja je na kraju pripala Davidu Carradineu. Američkom glumcu je nedostajalo kinesko naslijeđe i stručnost u borilačkim vještinama, ali to nije smetalo producentima da mu daju glavnu ulogu.

Vrativši se u Hong Kong 1971., Lee je ubrzo producirao četiri filma u dvije godine i postao globalna superzvijezda. Njegovi filmovi ne samo da su prikazivali njegove fizičke vještine, već su nosili i priče o otporu, povezujući njegove likove s potlačenim radnicima i propitujući kolonijalnu opresiju u Šangaju i Hong Kongu.

Iako je Hollywood primijetio Leejev uspjeh, njemu još uvijek nije bilo povjereno da sam snimi film, kao što se vidi u “Enter the Dragon”, objavljenom nedugo nakon njegove smrti, gdje su uz njega glumili Jim Kelly i John Saxon.

Međutim, Leejev utjecaj potaknuo je kung fu ludilo 1970-ih, ostavivši neizbrisiv trag na stripove, pop glazbu i filmsku industriju Hong Konga koja je od tada, zahvaljujući njemu, poslala niz glumaca na zapad kao što su Jackie Chan, Jet Li i Michelle Yeoh, dok su redatelji akcijskih filmova John Woo i Yuen Wo Ping dobili priliku pokazati svoje talente, utječući na holivudske produkcije poput Matrixa.

Embed from Getty Images

Leejeva ostavština prisutna je i očita u suvremenoj akcijskoj kinematografiji u filmovima kao što su franšiza “Nemoguća misija” Toma Cruisea ili “John Wick” Keanua Reevesa gdje imamo vrhunsku akciju s okusom Hong Konga.

Quentin Tarantino također je uvelike crpio svoje ideje iz hongkonške kinematografije, ali njegov prikaz Leeja u filmu “Bilo jednom u Hollywoodu” naišao je na kritike zbog uvredljive karikature ove pop ikone.

Iako u holivudskoj industriji i dalje postoje problem whitewashinga (praksa korištenja isključivo bijelih glumaca, modela ili izvođača, posebno praksa korištenja bijelog glumca da glumi lik koji nije bijelac op.a.), stereotipa i podzastupljenosti određenih manjina, postignut je veliki napredak, velikim dijelom zahvaljujući Bruceu Leeju.

Osim njegovog kulturnog utjecaja, Leejeva duh i prisutnost na filmskom platnu nastavljaju osvajati publiku, čineći ga trajnom figurom u svijetu kinematografije.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar