Jedan od najupečatljivih radova projekta “Pimp my Pump” svakako je javna pumpa oslikana u Vrbanjskoj ulici kod zagrebačkih fontana. Tamo je svoj “dom” našao čuveni hrvatski književnik August Šenoa.

Sama pozicija i okolina javne slavine omogućili su našim street art kreativcima da iskoriste svaki centimetar površine za oslikavanje lika i djela Augusta Šenoe, gurnuvši u prvi plan njegov roman “Zlatarovo zlato”.

Osim prepoznatljivih crta lica slavnog književnika, autori su se pobrinuli da na pumpi napišu i riječima “Zlatarovo zlato”, ime njegovog povijesnog romana čije je prvo izdanje objavljeno davne 1872. godine zahvaljujući tisku još jednog poznatog stanovnika Zagreba tih godina – Dragutina Albrechta.

FOTO: Mario Kojundžić

“Zlatarovo zlato” prvi je roman Augusta Šenoe, a njegova radnja je smještena u Zagreb u 16. stoljeće, u vrijeme nakon Gupčeve Seljačke bune. Roman je najprije objavljen u nastavcima u časopisu Vienac prije njego je Albrecht otisnuo njegovo prvo izdanje.

FOTO: Mario Kojundžić

Zbog njegovog doprinosa hrvatskoj književnosti, razdoblje u kojem je August Šenoa djelovao naziva se Šenoino doba. Umro je u 43. godini kada je kao gradski senator po zimi i velikoj hladnoći skrbio za unesrećene u Velikom zagrebačkom potresu 1880. godine.

FOTO: Mario Kojundžić

Treba li reći da su njegova književna i ljudska djela nastavila živjeti i nakon njegovo smrt, a umjetnička posveta projekta “Pimp my Pump” kod Ulice Hrvatske bratske zajednice samo je još jedan način da se sjetimo ovog velikog hrvatskog književnika.

Autor teksta: Mario Kojundžić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar