Prije nekoliko dana u 91. godini života preminuo je Christopher Plummer, priznati kanadski glumac koji je svjetsku slavu stekao ulogom kapetana Von Trappa u kultnom filmskom mjuziklu ‘Moje pjesme, moji snovi’ (The Sound of Music).

Njegova partnerica iz tog filma Julie Andrews oprostila se od svojeg kolege i prijatelja riječima: “Svijet je danas izgubio besprijekornog glumca, a ja dragocjenog prijatelja. Čuvat ću uspomene na naš zajednički rad te humor i zabavu koje smo dijelili tijekom godina”.

U čast slavnog glumca iz Toronta mi ćemo se prisjetiti omiljenog filmskog mjuzikla Christophera Plummera i Julie Andrews o pjevačkoj obitelji von Trapp. Kada je 2. ožujka 1965. premijereno prikazana filmska verzija hit mjuzikla s Broadwayja, nitko nije ni sanjao da će film redatelja Roberta Wisea imati tako snažno djelovanje na publiku i tijekom godina steći kultni status u svjetskoj kinematografiji.

Njegovi tvorci bili su jedino zabrinuti hoće li moći vratiti 8 milijuna dolara uloženih u film i time spriječiti vjerovnike da pokucaju na vrata filmskog studija 20th Century-Fox’s. Glumica Julie Andrews vjerojatno se najviše bojala hoće li portretiranje još jedne dadilje nakon što je briljantno utjelovila Mary Poppins u prethodnom filmu, utjecati na njezin imidž i karijeru te hoću li ju to smjestiti u određeni glumački ‘kalup’.

Na sreću svih uključenih, The Sound of Music je bio filmski hit, te je ustrajao i rastao kroz godine emitiranja te brojna reizdanja i emitiranja na raznim platformama (kino, TV, video, online), kao i kroz pjesme koje su osvojile srca publike. No, ovaj mjuzikl o obitelj von Trapp umalo da nije ni snimljen, pa ćemo vam otkriti tu i još neke stvari koje možda niste.

1. Filmska kompanija 20th Century-Fox umalo nije ni snimila ‘The Sound of Music’

Rodgers i Hammerstein postavili su mjuzikl o obitelji von Trapp na Broadway 1959. godine i predstava je odmah postala hit, pa je poznati holivudski studio kupio filmska prava za 1,25 milijuna dolara. No, tada je 20th Century-Fox sve uložio u povijesni spektakl “Cleopatra”, potrošio ogromnih 40 milijuna dolara, što je financijski potpuno iscrpilo studio i učinilo svaki novi skup film nemogućim za snimanje. Tek kad je Richard Zanuck preuzeo 20th Century-Fox ideja o filmskoj adaptaciji mjuzikla “The Sound of Music” je oživljena.

2. Prvobitni redatelj je imao sasvim drugačiji viziju filma

Film je originalno trebao režirati William Wyler, švicarsko-njemački Židov koji je osvojio tri Oscara za najbolju režiju. On je zamislio “The Sound of Music” s puno više nacista, kukasti križeva i oduševljene austrijske gomile koja pozdravlja Anschluss u posljednjem dijelu filma. Srećom, umjesto toga Wyler je ipak odlučio snimiti uznemirujući psihološki triler “The Collector”, a redateljska palica je došla u ruke Roberta Wisea, koji je prethodno filmsku adaptaciju brodvejskog mjuzikla “West Side Story” (Priča sa zapadne strane) odveo do čak do 10 Oscara.

Originalno izdanje knjige “The Story of the Trapp Family Singers”
3. Maria von Trapp prodala je prava na svoju životnu priču za ‘siću’

Nakon što je 1949. godine objavljena njezina knjiga “The Story of the Trapp Family Singers”, interesa za kupnju filmskih prava bilo je s različitih strana. Obitelj von Trapp je 1955. upala u financijske probleme, pa je Maria prodala prava njemačkom filmskom producentu Wolfgangu Reinhardtu za ravno 9.000 dolara. Zbog tog poteza ona i njezina obitelj nisu dobili nikakvu naknadu za sljedeća dva njemačka filma temeljena na avanturama obitelji von Trapp, niti za brodvejsku produkciju “The Sound of Mousic” koja je trajala više od tri godine, niti za filmsku verziju mjuzikla koja je zabilježila vrtoglavu zaradu od oko 300 milijuna dolara.

4. Drugi su glumci bili razmatrani za ulogu Marije i kapetana von Trappa

Doris Day je bila u ozbiljnim kombinacijama za ulogu Marije, zajedno s Leslie Caron, Anne Bancroft, pa čak i Grace Kelly. Walter Matthau je odradio probno snimanje za ulogu kapetana von Trappa, a u opticaju su bila i druga glumačka imena poput Yula Brynnera i Binga Crosbyja. Srećom, filmske scene s Julieom Andrews u filmu “Mary Poppins” bile su dostupne producentima i ona je postala prvi izbor. A Christopher Plummer odabran je zbog strogog izgleda koji je mogao dati kapetanu von Trappu.

Liesl von Trapp
5. Glumica koja je igrala Liesl bila je nešto starija od ’16, uskoro 17 ‘

Charmian Carr imala je ’21, uskoro 22 godine’ kada je tumačila lik najstarijeg djeteta u obitelji von Trapp. Unatoč tome, u borbi za tu ulogu pobijedila je konkurentice kao što su Lesley Ann Warren, Teri Garr, Sharon Tate i Mia Farrow.

6. Julie Andrews je upala u probleme s frizurom uoči početka snimanja

Uoči samog početka snimanja došlo je do neuspješnog pokušaja da se prirodni tamno smeđi pramenovi kose Julie Andrews pretvore u nekoliko plavih pramenova, pa je konačni rezultat bio bliži nekoj nijansi narančaste. Kako bi ipak bila ‘pristojnog’ izgleda u prvoj muzičkoj sceni filma, koja se snimala u Foxovom studiju, glumičina kosa je bila izbijeljena u Marijinu poznatu zlatnu boju.

7. Pjevački glas Christophera Plummera nije bio njegov

Pjevač Bill Lee dao je pjevački glas kapetanu von Trappu. U filmu je također sinkroniziran i pjevački glas majke opatice koju glumi Peggy Woods.

8. Snimanje pjevačke scene “Do-Re-Mi” nije bilo baš jednostavno poput abecede

U Salzburgu i okolnim lokacijama gdje je sniman film vodila se stalna bitka s vremenskim (ne)prilikama budući da se odvijalo tijekom vrlo vlažnog i prohladnog proljeća u rodnom gradu von Trappovih. Čekanje na sunce produžilo je snimanje s osam na 11 tjedana, a za pjevačku scenu “Do-Re-Mi”, koji u filmu traje oko devet minuta, trebalo je gotovo dva mjeseca.

9. Julie Andrews je pala snimajući uvodnu scenu

Helikopter koji je zabilježio poznati trenutak tijekom početne scene filma, u kojoj se Julie Andrews ‘beskonačni’ vrti oko sebe, također je prouzročio i njezin pad jer glumica nije mogla izdržati zračni vrtlog. Srećom, pad se dogodio tek nakon što je helikopter prošao, pa nijedna snimka u kojoj je Andrewsova pala nije zabilježena kamerom.

10. U čuvenoj ljubavnoj sceni Andrews i Plummer su pretvoreni u siluete jer su imali napad smijeha

Nakon povratka u Hollywood, tijekom snimanja jedne od posljednjih scena, pjesme “Something Good”, Andrews i Plummer su imali napad smijeha. Glumica je tada rekla da su svjetla koja su visjela iznad njih u sjenici, proizvodila neobične zvukove, pa ništa nije moglo zaustaviti poplavu veselja i smijeha koja je zahvatila inače ljubavnu scenu, stoga je snimatelj Ted McCord odlučio ljubavnike baciti ‘u sjenu’ i spasiti stvar.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar