Hrvatska manjinska koprodukcija Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea osvojila je glavnu nagradu 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Film je u natjecateljskom programu Berlinalea imao svoju svjetsku premijeru, a nastao je u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske. Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić, objavljeno je na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.

“Zlatni Medvjed ide filmu koji posjeduje rijetku i važnu kvalitetu dugovječnog umjetničkog djela. Film je uhvatio samu srž i bit, um i tijelo, vrijednost i surovost naše sadašnjosti, točno ovog trenutka u kojem živimo. To uspijeva izazivajući duh našeg vremena, šamarajući ga i pozivajući ga na dvoboj. Uz to, izaziva trenutno stanje u filmu te pokretima kamere potresa naše društvene i filmske norme.  Film je istovremeno i razrađen i divlji, pametan i djetinjast, geometrijski točan i živahan, neprecizan u najboljem smislu. Gledatelja napada, izaziva neslaganje, ali nikome ne ostavlja sigurnu udaljenost,” stoji u objašnjenju Međunarodnog žirija 71. Berlinalea koji čine Ildikó Enyedi (Mađarska), Nadav Lapid (Izrael), Adina Pintilie (Rumunjska), Mohammad Rasoulof (Iran), Gianfranco Rosi (Italija) i Jasmila Žbanić (Bosna i Hercegovina). 

Popis svih dobitnika 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, uz objašnjena žirija, možete pronaći na ovoj poveznici.

Baksuzno bubanje ili bezumni pornić (Bad Luck Banging or Loony Porn) priča je o nastavnici Emi koja se zatekne u nezahvalnoj situaciji nakon što u javnost procuri njena privatna snimka seksa s mužem. Iako prisiljena suočiti se s bijesnim roditeljima koji inzistiraju na tome da bude otpuštena iz škole, Emi je odlučna u borbi da ne popusti njihovom pritisku. Radu Jude donosi uzbudljivu kompilaciju atipične forme i beskompromisnog humora, s mnoštvom britkih i zanimljivih opaski o licemjerju i predrasudama tipičnim za današnje društvo.

Scenarij za film potpisao je sam redatelj Jude, producentica filma je Ada Solomon (microFILM, Rumunjska), koproducenti su Paul Thiltges i Adrien Chef (Paul Thiltges Distributions, Luksemburg), Jiří Konečný (endorfilm, Češka) i Ankica Jurić Tilić (Kinorama, Hrvatska), direktor fotografije je Marius Panduru RSC, montažer Cătălin Cristuțiu, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, zvuk potpisuju Hrvoje Radnić i Dana Bunescu, scenograf je Cristian Niculescu, a kostimografkinja Cireșica Cuciuc. U glavnoj ulozi učiteljice Emi je Katia Pascariu uz koju u filmu još igraju Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean i Andi Vasluianu.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

“Ovo je fantastična vijest. Ankica Jurić Tilić je fenomen s neograničenom energijom i talentom. Stvarno možemo biti ponosni na nju!”, izjavio je ravnatelj HAVC-a Chris Marcich

Ovogodišnje izdanje Berlinalea podijeljeno je na dva djela. Prvi dio odvijao se u potpunosti online, a trajao je od 1. do 5. ožujka, a drugi dio namijenjen je fizičkim filmskim projekcijama, a održat će se od 9. do 20. lipnja. 

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar