Dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka “O jednoj mladosti” osvojio je Nagradu OBC Transeuropa za najbolji dokumentarni film, a hrvatskoj manjinskoj koprodukciji “Otac” Srdana Golubovića pripala je Nagrada publike te Nagrada Srednjoeuropske inicijative (CEI). Osim toga, u industrijskom programu Last Stop Trieste, nagrađen je i hrvatski projekt “Muzej revolucije” Srđana Keče.

“Film redatelja Ivana Ramljaka reducira narativ na osnovne elemente, te gledatelja tako bolje upoznaje s protagonistom i s njegovom umjetničkom ostavštinom. Pretvarajući kadrove u mjesto kolektivne ispovijesti, Ramljak rekonstruira godine kreativnosti, oslobođenja, hedonizma i mladenačkog razaranja na živopisnoj kulturnoj sceni poratne Hrvatske,” stoji, između ostalog, u obrazloženju Nagrade OBC Transeuropa (Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa Award) koja je pripala Ramljakovom dugometražnom prvijencu.

Film donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju. Dokumentarac je svjetsku premijeru doživio na prizrenskom DokuFestu, na kojem je proglašen najboljim regionalnim filmom, a hrvatsku na 29. Danima hrvatskog filma. U prosincu 2020. godine film je ovjenčan i glavnom nagradom na francuskom Poitiers Film Festivalu, piše na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film redatelja Ivana Ramljaka “O jednoj mladosti”

Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, dok je za oblikovanje zvuka bio zadužen Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a producent je Matej Merlić.

Na 32. Filmskom festivalu u Trstu nagrađen je i “Otac” Srdana Golubovića, nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je osvojio Nagradu publike te Nagradu Srednjoeuropske inicijative (CEI – Central European Initiative) za film koji “najbolje prikazuje dijalog između kultura”.

“Otac” je premijerno prikazan u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija). U Puli je 2020. godine osvojio nagradu publike (Zlatna vrata) s prosječnom ocjenom 5,0.

Film “Otac” Srdana Golubovića

Osim toga, projekt dugometražnog dokumentarnog filma “Muzej revolucije” redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Keče i montažerke Hrvoslave Brkušić, koji se predstavljao u industrijskom programu Last Stop Trieste, osvojio je nagradu Flow Digital Cinema. Projekt produciraju Vanja Jambrović (Restart, Hrvatska) i Srđan Keča (Uzrok, Srbija), a koproduciraju Lukás Kokes i Pavla Janoušková Kubečková (Nutprodukce, Češka).

Last Stop Trieste potprogram je industrijskog programa When East Meets West, a namijenjen je projektima koji su skoro završeni. Popis svih nagrađenih projekata koji su sudjelovali u industrijskim dijelu festivala možete pronaći na ovoj poveznici.

Filmski festival u Trstu odvijao se online, od 21. do 30. siječnja, a više detalja možete saznati na službenoj stranici.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar