U subotu, 29. listopada na četiri lokacije u centru Zagreba očekuje vas događanje koje će vratiti entuzijazam stanovnika prema gradu u kojem žive i otvoriti neke nove perspektive kulturnih sadržaja

Od otvorenog trga do otvorenog grada

Krajem rujna 2014. godine projektom “Dan otvorenog trga”, tadašnja je intendantica HNK-a, Dubravka Vrgoč, zajedno s Anicom Tomić i Jelenom Kovačić, okupila umjetničke snage kazališta i izvela ih na trg ispred kazališta kako bi svojim programima zainteresirali građane Zagreba za kazalište.

[FOTO: Helena Bosnić]

Toga dana otvorena su sva vrata kazališta,  a na trgu ispred zgrade kazališta odvijali su se različiti umjetnički programi sa željom da tadašnja, ali i buduća publika uspostavi izravan kontakt s umjetnicima. Uz ulomke iz najpopularnijih baleta što su se izvodili na travnjaku, izvođenje opernih arija i recitiranja poezije, ustanovljen je iznimno popularan program pod nazivom “Tajna povijest kazališta” u kojem su umjetnici vodili publiku kroz one kazališne prostore kojima u redovnom posjećivanju kazališta nikada nisu mogli prići. Kazalište, ali prije svega trg oko njega postali su prostorom susreta i kulturnih dodira.

Takvi programi, atraktivni upravo zbog izlaska „teatra iz zgrade“ i demokratičnosti pristupa teatra javnim prostorima, okupljaju ne samo mnogobrojne građane Zagreba već i turiste. Ustanovljen je princip otvorenog teatra koji okuplja gledatelje različitih generacija, sklonih različitim estetikama, žanrovima i poetikama.

[FOTO: PR materijal]

Hvaljen projekt “Dan otvorenog trga” prenosi se sada u širi obzor i transformira ga se u projekt “Dan otvorenog grada”, a kako bi se vratio entuzijazam stanovnika prema gradu u kojem žive i otvorile neke nove perspektive kulturnih sadržaja.  Osim Dubravke Vrgoč, idejni su nositelji projekta renomirani redatelji Anica Tomić i Ivica Buljan.

Zajedništvo na Tomislavcu

Prvo događanje – „Zajedništvo“  zamišljeno je kao lanac od stotinu ljudi (građanki, građana, turista, imigranata, slučajnih prolaznika), koji se dijagonalno drže za ruke i čine simboličnu liniju preko cijelog Trga kralja Tomislava.

[FOTO: PR materijal]

„Tomislavac u recentnoj povijesti mjesto održavanja raznih skupova koji povezuju ljude u ideji zajedništva i povezivanja u progresivnoj ideji bolje budućnosti, istovremeno je postao prostor u kojem se imigranti iz cijelog svijeta skupljaju i na njegovim travnjacima čekaju tranzite za neku bolju budućnost. Prostor je to različitih identiteta, sudbina i priča, a samo događanje simbolički je statement onoga što nam budućnost nosi. Samo kroz zajedništvo i empatiju možemo mijenjati svijet nabolje.” rekla nam je redateljica Anica Tomić.

[FOTO: PR materijal]

Pjesma na glavnom trgu

Na Trgu bana Josipa Jelačića, središnjem gradskom trgu, održat će se događanje pod nazivom „Oda mladosti“, koje je zamišljeno kao svojevrsni dijalog solidarnosti i povezanosti koji se događa kroz glazbu. Zbor će izvoditi poznate pjesama iz starih vremena, ali i današnjeg vremena, kao i pjesme o Zagrebu, a slučajni prolaznici su pozvani da se pridruže zajedničkoj zborskoj pjesmi. Na taj način sama izvedba zadržava karakter improvizacije i participativnosti. Ovo događanje ima za cilj podsjetiti na krhkost i prolaznost vremena, onog nekada i ovoga sada. Zaustavlja nas u jednom trenutku koji dijelimo zajedno sa svojim sugrađanima i s gradom u kojem živimo.

[FOTO: PR materijal]

Kroz Staru Vlašku u povijest

Događanje pod nazivom „Zagreb tak imam te rad“ očekuje nas odmah potom, na prostoru nove pješačke zone u Staroj Vlaškoj. Poznati zagrebački glumci u interakciji s građanima, razgovarat će o Zagrebu nekad i sad, ali i pričati im priče o starom Zagrebu uz glazbena intermezza. Građani se pozivaju donijeti nešto što ih podsjeća na Zagreb, od običnih predmeta, do nekih intimnih stvari koji ih vežu za grad, a na prostoru događanja zajedno će od tih predmeta graditi instalaciju posvećenu svom gradu.

[FOTO: PR materijal]

Lov na poeziju u Tuškancu

Posljednje događanje na „Danu otvorenog grada“  vodi nas u Park Tuškanac.  „Začarana šuma“, scensko događanje u režiji Ivice Buljana, odvest će građane u šetnju parkom Tuškanac i potragu za izvođačima koji će „skriveni“ na određenim lokacijama u malim grupama recitirati poeziju, dijelove iz slavnih dramskih tekstova Shakespearea, Čehova ili Molièrea, ali i izvoditi improvizirane situacije iz svakodnevnog života.

[FOTO: PR materijal]

Budite i vi dio ove lijepe priče, primite ruku svog sugrađanina na Tomislavcu, zapjevajte na Trgu, donesite neku uspomenu u Staru Vlašku, izgubite se u Začaranoj šumi…u subotu, 29. listopada od 12 do 17 sati pridružite se našim izvođačima, jer “Samo kroz zajedništvo i empatiju možemo mijenjati svijet nabolje”, a odakle početi, nego iz vlastitog dvorišta.

[FOTO: PR materijal]
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar