Kako se 13. Subversive Festivala približava svome završetku (nedjelja, 6. prosinca), tako nam filmski program postaje sve ‘napetiji’, a petak nam donosi intrigantne dokumentarne naslove i teme. Tako će u fokusu publike biti #Metoo pokret, čečenski logori za LGBTQ populaciju, te sluge i gospodari što će, priznajte, izazvati i vaše zanimanje.

U 17 sati na rasporedu Kinoteke je talijanski dokumentarni film  Služiti druge Davidea Maldija koji nas vodi u prestižnu ugostiteljsku školu u Domodossoli u kojoj vlada rigidna disciplina bliska formalizmima 18. stoljeća i čija pedanterija vodi računa o dužini učenikove kose i centimetrima između dvaju tanjura na savršeno postavljenom stolu.

(FOTO: Talijanski dokumentarni film  Služiti druge Davidea Maldija)

U komercijalizaciji odrastanja i svijetu mrtvih priroda, svedenom na dvije kategorije – sluge i gospodare. Učenici ne smiju imati kozje bradice, zaliske i tetovaže. Radi se o školi koja svoje učenike pretvara u savršene robote a prema redateljevim riječima inspiraciju za ovaj svoj hibridni komad našao je u Jonathanu Swiftu i njegovoj knjizi Direction to Servants (Uputstva za sluge).

Program se nastavlja u Kinoteci u 18:30 sati s uznemirujućim dokumentarcem Dobro došli u Čečeniju Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBTQ populaciju na svijetu. Krakovski nadbiskup etiketirao je LGBTQ populaciju kao „duginu kugu“, ali čečenski diktator Ramzan Kadirov jedini je nakon nacista koji se zalaže za njezino totalno istrebljenje.

Iako čečenske vlasti to negiraju, tvrdeći da u Čečeniji ne postoje homoseksualci, pa samim time nema ni potrebe za otvaranjem konclogora u koje bi oni bili deportirani. Čak se čečenske obitelji javno ohrabruju za likvidaciju svojih članova koji imaju homoseksualne, lezbijske ili transrodne sklonosti, tretiranjem tih likvidacija kao „ubojstava iz časti“. U filmu koji je imao svjetsku premijeru u sklopu Berlinale Panorame pratimo ispovijesti njegovih žrtava koje su pronašle snagu oduprijeti se.

20:30 sati u Kinoteci je na rasporedu Asistentica, krajnje urgentni odgovor Kitty Green na #MeToo eru i Weinsteinova zlodjela, u kojem pratimo uredske rutine asistentice medijskog mogula u njegovu njujorškom uredu. Satkan od rigoroznih i preciznih kadrova, autoričin komad maestralno denuncira opresivne prakse iza zidova zatvorenog (poslovnog) svijeta, u kojem se sumnje i nelagode njezine heroine otimaju kontroli.(

(FOTO: Film Asistentica redateljice Kitty Green)

Podsjećamo i da se čitavu dokumentarnu te dio igrane konkurencije uz kino Kinoteka može pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net gdje su filmovi dostupni za gledanje do 7.  prosinca bez posebnog dnevnog rasporeda.

Popis filmova dostupnih online: https://subversivefestival.com/sf20/3752/

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar