Dva projekta produkcijske kuće Antitalent i autorice Dore Šustić izabrana su za sudjelovanje na industrijskim programima ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Jedan od tih projekata autorica će razraditi na platformi Berlinale Talents, na kojoj sudjeluju još dva hrvatska filmska profesionalca. Industrijski programi Berlinalea odvijat će se online, od 1. do 5. ožujka, dok će se festival s filmskim programom fizički održati u lipnju, javlja Hrvatski audiovizualni centar.

Dramska TV serija “Maličke” (Afterparty) jedna je od deset serija koje će biti predstavljene na koprodukcijskom sajmu 71. Berlinalea (Berlin Co-Production Market) u sekciji Co-Pro Series. Autorica serije i scenaristica je Dora Šustić, a producentica Maja Pek-Brünjes iz Antitalenta.

“Odabir projekta na Co-Pro Series definitivno je potvrda kvalitete scenarija, likova i koncepta koje je napisala Dora kao i međunarodnog potencijala serije. Na koprodukcijskom sajmu Berlinalea zadatak nam je pronaći međunarodnog prikazivača, koproducente i ključne kreativne suradnike. Želja nam je okupiti većinski žensku ekipu, ne samo zbog teme serije već kako bismo povećali doprinos i osvijestili kvalitetu ženskog stvaralaštva u hrvatskom i europskom audiovizualnom sektoru”, rekla je tim povodom producentica Maja Pek-Brünjes.

Radnja serije odvija se u suvremenom Zagrebu i prati najbolje prijateljice u kasnim dvadesetima – Luciju, Ivu, Ružu i Maju – koje navigiraju kroz besperspektivne poslove, razuzdane zabave, burne veze i nekonvencionalne odnose dok usporedno s njihovim turbulentnim životima jača hrvatski ultrakonzervativni pokret.

Glavna junakinja Lucija radi kao čistačica za istaknutu zagovornicu zabrane pobačaja, no kad Iva zatrudni i odluči pobaciti, prijateljice preispituju svoje vrijednosti i mijenjaju stavove.

Uskoro ono intimno i osobno postaje političko i ideološko pitanje, i Lucija i njezine prijateljice moraju revidirati svoja uvjerenja, prijateljstvo i način života kako bi se izborile protiv srama, šovinizma i nasilja. Potraga za vlastitim glasom vodi ih do otkrića vrijednosti i značenja istinskog prijateljstva.

Projekt je krajem prošle godine, nakon pitcha na Filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu i sudjelovanja na programu usavršavanja Midpoint TV Launch 2020, osvojio HBO Europe Award za najbolji projekt, piše na stranicama HAVC-a.

Osim toga, Dora Šustić sudjeluje i na platformi za umrežavanje i usavršavanje mladih filmskih profesionalaca, Berlinale Talents. Na platformi će se predstaviti i scenarist i snimatelj Filip Romac te filmska kritičarka Dina Pokrajac. Za sudjelovanje na platformi prijavilo se oko 3.000 profesionalaca, a odabrano ih je 200. Više o ovogodišnjem Berlinale Talentsu pronađite OVDJE.

U sklopu Berlinale Talentsa, odvija se radionica Short Form Station, na kojoj će Dora Šustić sudjelovati s projektom kratkometražnog igranog filma Bananaribe (Bananafishes), kojeg također producira kuća Antitalent. Na radionici će imati prilike raditi na scenariju, a projekt će predstaviti na pitchingu u sklopu Europskog filmskog sajma (European Film Market), piše HAVC.

“Zahvalna sam što su Bananaribe primljene na Short Form Station u sklopu Berlinalea i što ću imati mogućnost izbrusiti scenarij pod vodstvom iskusnih mentorica i mentora te u kreativnoj atmosferi dublje istražiti priču i vizualni pristup. Ovakve su radionice divna prilika za učenjem, ali i umrežavanjem i upoznavanjem tuđih priča i preokupacija. Svašta saznaš i puno ljudi upoznaš. Tome se najviše veselim. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati ove godine u virtualnom prostoru”, istaknula je Dora Šustić.

Ovogodišnji Berlinale podijeljen je u dva dijela: industrijski dio održava se online, od 1. do 5. ožujka, a za lipanj je planirano fizičko izdanje, u sklopu kojeg će selektirani filmovi prikazivati u kinodvoranama i u kinima na otvorenom. Više detalja o 71. Berlinaleu možete pronaći OVDJE.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar