Ovogodišnje posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC u Studentskom centru u Zagrebu.

Festival je započeo projekcijom filma Bogovi Molenbeeka finske redateljice Reete Huhtanen, šarmantnim ostvarenjem o dječacima koji odrastaju u zloglasnoj briselskoj četvrti, podsjećajući nas na vječne vrijednosti poput zajedništva i solidarnosti.

Uoči ovog filma publika je imala prilike pogledati i kratkometražni dokumentarac nagrađen posebnim priznanjem na Corona Short Film Festivalu: u filmu Osoba redateljica Sunčica Ana Veldić bilježi nedavni odlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba na otok Murter, gdje otkriva zanimljiv prizor.

Uoči projekcija publici su se obratili direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Milana Vuković Runjić.

“Ovo festivalsko izdanje ne promoviramo kao 16. po redu ZagrebDox, već kao posebno izdanje, i to iz nekoliko razloga, a jedan od njih su uvjeti u kojima se festival odvija. Međutim, premda je ovo izdanje festivala posebno – održava se u drugom prostoru, u neuobičajenom terminu i s nešto drugačijim programom – naša želja da publici predstavimo ove filmove upravo u kinu ostala je nepromijenjena. Za kinematografiju je iznimno važno da se publika druži, da razgovara o filmovima i da ih, naravno, pogleda na velikom platnu. U programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa bit će za svakoga ponešto: od ozbiljnih, dramskih situacija, pa do filmova o značajnim događajima, a bit će i ljudskih priča, glazbenih filmova, ljudsko-pravaških te ekoloških tema… Vjerujemo kako smo napravili program u kojem ćete moći uživati, uroniti u njega i na neko vrijeme zaboraviti na stvarnost koja nas tišti ili možda, još važnije, smoći snage nastaviti dalje”, rekao je direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski.

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 11. listopada, u Kinu SC i Teatru &TD prikazat će se pedesetak dokumentaraca, pri čemu se filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji nalaze u utrci za glavnu festivalsku nagradu – Veliki pečat

Mali pečat osvojit će pak autorica ili autor filma iz natjecateljskog programa do 35 godina starosti, a na festivalu će se dodijeliti još i nekoliko posebnih nagrada: nagrada Movies That Matternagrada FIPRESCI te nagrada Mojoj generaciji, koju dodjeljuje direktor festivala. O najboljem filmu odlučivat će i publika pa će, već tradicionalno, HT nagrada publike pripasti filmu s najvišom prosječnom ocjenom prema mišljenju gledatelja.

I u popratnom programu The Best of the Rest publiku očekuje niz ostvarenja s čitavim spektrom tema, uključujući i nekoliko domaćih naslova. U sklopu programa ZagrebDox Pro održat će se nekoliko događanja, među kojima su i masterclass predavanja redateljice Dane Budisavljević i producentice Miljenke Čogelje te britanske dokumentaristice Lucy Walker, koja će svoje predavanje održati online. Više informacija o programu ZagrebDox Pro-a potražite na sljedećoj poveznici.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar