Problem onečišćenja plastikom odavno je prisutan u našim životima, ali samo mali dio čovječanstva danas je svjestan krize s kojom smo suočeni zbog plastičnog otpada.

Tzv. morski otpad, koji vidimo na našim plažama ili kako pluta našim morima, veliki je dio tog svjetskog problema kojeg postanemo svjesni tek kada ugledamo slike mrtvih galebova koji su progutali sve od igračaka do opušaka, kornjača zapetljanih u razne plastične predmete ili utrobe kitova ispunjene golemim količinama plastike.

Dramatične slike morskog otpada (FOTO: Twitter/4Ocean)

Prema studiji Svjetskog fonda za prirodu (WWF), svake godine u svjetskim morima i oceanima završi 8 milijuna tona plastike, dok prema drugim izvorima ta brojka iznosi od 10 do 20 milijuna tona. Svi ti komadi plastike nastali su na kopnu, a završavaju u oceanu gdje se akumuliraju velike gomile otpada. Nakupina smeća u Tihom oceanu već se naziva i osmim kontinentom!

(FOTO: 4Ocean)

Stoga je svaki pokušaj usmjeren prema smanjenju onečišćenja oceana i mora plastičnim otpadom vrijedan naše i vaše pažnje. A ovoga puta tu je pažnju privukla tvrtka s Floride “4Ocean” čija je misija okončanje krize uzrokovane oceanskom plastikom.

(FOTO: 4Ocean)

To dokazuju i djelima pa je ekipa iz “4Oceana”, u suradnji sa svjetskim liderom u projektiranju i izgradnji aluminijskih marina “Poralu Marine”, razvila ekološko rješenje za čišćenje plaža u vidu – BeBota.

(FOTO: 4Ocean)

BeBot je mobilni robot za čišćenje plaža koji mehanički prosijava pijesak radi skupljanja plastičnog otpada i drugog smeća do veličine 1 kvadratnog centimetra bez štete za okoliš. Radi na dubini do 10 cm i skuplja otpad poput opušaka, omota hrane, čepova boca i drugih fragmenata koji mogu ostati skriveni, odnosno zakopani u pijesku. Ovo vrlo tiho, 100% električno vozilo može očistiti do 3.000 kvadratnih metara plaže po satu, ovisno o terenu.

(FOTO: 4Ocean)

Robot se napaja mješavinom solarne energije i baterije, a njime upravlja ljudski operater s udaljenosti od najviše 300 metara. Inovativni sustav gusjenica i uređaj za daljinsko upravljanje omogućuju navođenje robota s vrlo visokom preciznošću i na neravnim terenima.

Mješoviti sustav napajanja BeBota (FOTO: 4Ocean)

Tehnologija koja pokreće BeBot dizajnirana je za rješavanje problema zagađenja i može zamijeniti ili raditi u kombinaciji s prevladavajućim sustavima čišćenja.

(FOTO: 4Ocean)

Osim prosijavanja pijeska, robot se može koristiti i za skupljanje algi, podizanje i nošenje tereta – poput ležaljki za plažu, ili se čak može koristiti za izravnavanje pješčanih terena.

Sustav daljinskog upravljanja BeBota (FOTO: 4Ocean)

Kao što smo već naveli, misija ili cilj tvrtke “4Ocean” je uspostaviti održivi ekonomski sustav usmjeren na čišćenje plaža i oceana educirajući pritom ljude o štetnim utjecajima upotrebe plastike.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar