Pogled u svemir za sve ljubitelje beskrajnog i nepoznatog nam prostranstva možda nikad nije bio ovako zanimljiv ili barem ovako zabavan. Naime, ekipa iz NASA-e odlučila je jednu nevjerojatnu obljetnicu obilježiti aplikacijom koja će vam pokazati epske snimke svemira koje je uhvatio svemirski teleskop Hubble. O čemu se točno radi?

Baš ovoga mjeseca kultni Hubble slavi fascinantnih 30 godina u orbiti tijekom kojih je svojom kamerom zabilježio brojne epske fotografije nepoznatog nam svemira. Stoga je ekipa koja se brine o svemirskom teleskopu odlučila ‘prekopati’ arhivu i pronaći odgovarajuću fotografiju iz svemira za svaki dan u kalendarskoj godini!

FOTO: NASA

“Hubble istražuje svemir 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. To znači da je tijekom ovih 30 godina promatrao brojna nevjerojatna kozmička čuda baš svaki dan u godini, uključujući i vaš rođendan”, napisali su u svom objašnjenju iz NASA-e.

Sama aplikacija je prilično jednostavna, samo trebate upisati mjesec i dan svog rođenja da biste saznali što je Hubble snimio baš na vaš rođendan. Ne možete odabrati godinu, pa čak i ako imate manje od 30 godina, nije toliko vjerojatno da je fotogafija snimljena točno na vaš rođendan. Ali to ne znači da je manje zabavno vidjeti što će vam Hubble ponuditi.

Aplikaciju možete pronaći na ovom linku.

Za one koji žele znati više

Projekt Hubble je nastao suradnjom NASA-e i Europske svemirske agencije. Njegova gradnja je počela 1977. godine, ali tek je 1990. teleskop lansiran u orbitu oko Zemlje gdje danas snima 5 puta kvalitetnije slike svemirskih tijela i pojava, kao i mnoštvo znanstvenih informacija. Hubble je, bez sumnje, donio je revoluciju u modernu astronomiju, a naziv je dobio po Edwinu Hubbleu, američkom astronomu poznatom po otkriću čvrstih dokaza o širenju svemira.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar