U petak, 23. listopada u prostoru izložbe Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma ravnatelj te ustanove Vinko Brešan i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić potpisali su Sporazum o suradnji na projektu prezentacije filmske i nefilmske arhivske građe Zagreb filma.

Sporazum se potpisuje u trenutku kada nakon punih devet mjeseci završava izložba Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma, kapitalna retrospektiva najuspješnije hrvatske produkcijske tvrtke, nagrađene i nagradom Oscar.

Cilj ovog projekta je sustavna stručna briga o čuvanju, digitalizaciji i prezentaciji iznimno vrijedne građe koju se nalazi u fundusu Zagreb filma.
Muzej suvremene umjetnosti posjeduje stručne i prostorne preduvjete za obavljanje ovih aktivnosti.

FOTO: Vinko Brešan, Sanja Borčić (Zagreb film, voditeljica međunarodne suranje i posebnih projekata), Vesna Meštrić (MSU, viša kustosica) i Snježana Pintarić

Velika, multimedijska izložba pokazala je brojne odlične filmove iznimnih autora – Dušana Vukotića, Vatroslava Mimice, Nedeljka Dragića, Joška Marušića Marušića, pa sve do najmlađe generacija i autora poput Danijela Šuljića i Marka Tadića.

U sklopu izložbe rekonstruiran je i Studio za crtani film, a pored originalne građe koja je nastala kao podloga za izradu animiranih filmova na izložena su i djela naših velikih umjetnika Zvonimira Lončarića, Zlatka Boureka, Aleksandra Srneca, Vlade Kristla, Ede Murtića i mnogih drugih.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar