Upoznajte kuhinjski aparat Lomi, radnu jedinicu za recikliranje ostataka hrane, koji je posebno dizajniran za pretvaranje otpada u kompost samo jednim klikom.

Koliko je ljudima zanimljiv ovaj kućanski aparat pokazuje i podatak da je dosad prikupio preko 3 milijuna dolara putem crowdfunding kampanje zahvaljujući interesu više od 11.000 ‘podržavatelja’ (osoba koje su uplatile novce), a do kraja kampanje je ostalo još 20 dana!

(FOTO: Pela)

U čemu je tajna? Iz međunarodne tvrtke Pela tvrde da se radi o najboljem načinu za kompostiranje kod kuće, a oni stvarno imaju iskustva po pitanju održivog razvoja. Bili su prvi u svijetu koji su razvili kompostirano kućište za telefon i kućišta za bezične slušalice (AirPods) i potpuno biorazgradive sunčane naočale.

(FOTO: Pela)

Najnoviji proizvod iz njihove radionice je i spomenuti Lomi – kuhinjski uređaj koji ostatke hrane, kutija, tkanine i bioplastike pretvara u razgradivo tlo u samo 24 sata, a smrdljivo smeće u korisni kompost samo jednim klikom na gumb.

(FOTO: Pela)

“Lomi ubrzava razgradnju organskog otpada na manje fragmente, slično onome kako gliste razgrađuju i miješaju biljno tkivo u tlo, osim što ovaj uređaj to čini bez mirisa i nereda. Fragmentirani otpad pruža veću površinu mikrobima za ubrzanje procesa kompostiranja. Krajnji je rezultat prirodni izvor hranjivih sastojaka u tlu koji povećavaju organski sadržaj tog istog tla, te pomažu rastu biljaka i obogaćivanju zemlje”, izjavio je glavni znanstvenik za materijale tvrtke Pela.

Uređaj sadrži senzore temperature i vlažnosti koji optimiziraju mikrobiološko okruženje koje je neophodno za vrhunski kompost. Cijeli postupak počinje sabijanjem otpada i razgrađivanjem ostatka hrane bez gubitka vitalnih mikroorganizama, što dovodi do smanjenja mase i volumena, dok kontinuirani protok zraka i sjeckalica za tvrde materijale (p)okreću kompost.

(FOTO: Pela)

Na početku smo vrlo općenito napisali što se sve može kompostirati, pa se sigurno pitate što sve može ići (ući) u Lomi? Evo i popisa: povrće, voće, životinjski proizvodi, hrana i dvorišni otpad, kao i predmeti izrađeni od bioplastike poput pribora za jelo koji se može kompostirati, šalica za kavu, ambalaže i tanjura za jednokratnu upotrebu….

(FOTO: Pela)

I za kraj, kako je riješeno pitanje neugodnog mirisa u kompostu (čitaj: smrada)? Vrlo jednostavno, Lomi koristi filter(e) od drvenog ugljena kako bi uklonio sve mirise nastale u procesu kompostiranja.

(FOTO: Pela)

Cilj tvrtke Pela je da u vrlo bliskoj budućnosti ovaj uređaj bude u svakoj kući jer Lomi nudi revolucionarnu tehnologiju koja želi i može smanjiti otpad svakog kućanstva i do 50 %.

(FOTO: Pela)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar