Ako ste strastveni biciklist, bilo profesionalac ili rekreativac, vjerojatno ste upoznati s terminom tzv. ‘mrtve točke’ prilikom pedaliranja. Zamislite vožnju biciklom po tehnički zahtjevnom terenu gdje u određenim trenucima imate osjećaj da vam okretaji pedala – zapinju.

Takva se situacija događa u trenutku kada se pedala, odnosno faza potiska pedale nalazi na 11-12 sati punog kruga zupčanika. Taj dio okretaja neki još zovu i

Upravo u toj fazi pedaliranja vidi se koliko je biciklist jak, odnosno slab jer u tim ključnim situacijama kada je potrebno okretati pedale da bi se svladao težak dio na stazi, mnogi gube snagu ili je uopće nemaju za tu “mrtvu točku”.

Ali i tome bi napokon mogao doći kraj zahvaljujući francuskom inženjeru Jacquesu Cerdanu koji je izumio rješenje – 100 % mehaničku radilicu za bicikle koja uklanja “mrtvu točku”, omogućavajući vam da povećate snagu pedaliranja puno lakšim i ugodnijim okretanjem pedala.

Sustav koji je Cerdan razvio sastoji se od pomicanja gornje pedale prema naprijed, umjesto da se zadrži na istoj osi kao i donja pedala. Naime, kod klasičnih radilica u okomitom položaju gornja pedala je na 12 sati, a donja na 6 sati i baš se tu događa “mrtva točka” kada je potreban dodatni potisak na gornju pedalu.

U sustavu koji je razvio Cerdan kada je gornja pedala u okomitom položaju odmah se pomiče na 1 sat, dok donji pedala ostaje na 6 sati. Kako se okreću i pomiču u vodoravni položaj, one se poravnavaju.

Cerdan je, inače, umirovljeni automobilski inženjer koji je osnovao tvrtku “Le Pédalier de Cerdan” radi komercijalne eksploatacije svog izuma. Prema navodima spomenute tvrtke, uklanjanjem gornje “mrtve točke” znači da korisnik tijekom pedaliranja dobiva više snage boljim raspoređivanjem mišićne sile.

Uz to, ovo pomicanje radilica uzrokuje desinkronizaciju rotacije nogu, što donosi veću uglađenost i udobnost u okretanju pedala, te manje stresa na mišiće i zglobove.

Cerdanova radilica je 100% mehanička, nema motor ili bateriju, a dizajnirana je kako za ljubitelje sporta, tako i za one koji koriste bicikl za prijevoz.

Svjetska prvakinja u ležećem biciklizmu Barbara Buatois testirala je ovaj sustav i rekla:

“Ova radilica nesumnjivo nudi olakšanje za zglobove prilikom okretanja, čak i s biciklom natovarenim putnim torbama. Činjenica da nema ‘mrtve točke’ također omogućuje visoku brzinu okretanja pedala i dobitak na snazi”, zaključila je jedna od najbržih ležećih trkačica i ultra biciklistica na svijetu.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar