Kina je početkom srpnja u Chengduu, glavnom gradu jugozapadne provincije Sečuan, predstavila svoj prvi ‘nebeski’ vlak na načelima obnovljivih izvora energije i sa staklenim dnom.

Projekt dnevne željeznice temelji se na visećoj kompoziciji (vlaku) koju pokreću litijeve baterije kao pogonska snaga. Staklena oplata s tri strane na vagonima pruža pogled od 270 stupnjeva, pa će putnici tijekom tzv. održivog putovanja moći uživati ​​u nekim od najnevjerojatnijih panorama.

FOTO: Xinhua

Ovaj kineski projekt dnevne željeznice prvi je takav u svijetu koji se temelji na obnovljivoj energiji te može putovati brzinom od 80 kilometara na sat. Ima kapacitet 120 ljudi po vagonu i teži ukupno oko 2,5 tone, što je pola tone manje od tradicionalnih vlakova.

FOTO: News.cgtn.com
FOTO: News.cgtn.com

Plan je da kineski viseći vlak ne postane još jedno sredstvo javnog prijevoza, već i turistička atrakcija, povezujući mjesta s relativno malim protokom putnika. Trenutno dnevna željeznica prolazi kroz samo 11,5 kilometara Chendua i ima četiri stanice koje povezuju važne turističke točke u gradu.

“Nova generacija vlakova teži oko 2,5 tone, što je 0,5 tona manje od tradicionalnih i ima najniži koeficijent vlastite težine u toj industriji’, rekao je zamjenik generalnog direktora kompanije Zhongtang Air Rail Technology Co Ltd. u razgovoru za China Central Television (CCTV).

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar