Da, nije šala. Već početkom sljedeće godine na tržištu bi se mogli pojaviti bicikli koji će imati ugrađen i jedan djelić NASA-ine svemirske tehnolgije. Riječ je o biciklističkim gumama budućnost koje se nikada neće probušiti jer u sebi ne sadrže glavni ‘sastojak’ – zrak!

Izvorno kreirana za lunarne i marsovske misije NASA-inih vozila (rovera), ova će tehnologija sada biti dostupna i na Zemlji, i to biciklistima zahvaljujući kompaniji SMART sa sjedištem u Kaliforniji.

(FOTO: SMART Tire Company)

SMART Tire Company u partnerstvu s američkom svemirskom agencijom razvija prvu potrošačku primjenu NASA-ine bezračne tehnologije memorijske legure (SMA – shape memory alloy eng.) za proizvodnju futurističke gume za bicikle nazvane METL™.

(FOTO: SMART Tire Company)

Izrađene od laganih materijala poznatih kao NiTinol + (nikal + titan op.a.), ove su biciklističke gume elastične poput – gume, a čvrste poput titana te imaju savršeno pamćenje oblika (memorijska legura koja pamti oblik se uvijek vraća u prvobitni oblik).

(FOTO: SMART Tire Company)

Revolucionarna tehnologija će ujedno ponuditi ekološku alternativu tradicionalnim biciklističkim gumama jer će upotreba ovih izdržljivih materijala smanjiti upotrebu elastomera i ostalih sintetiziranih inačica gume.

(FOTO: SMART Tire Company)

“Biciklisti neće moći dočekati da se dočepaju ovih cool svemirskih METL™ guma koje se ne kvare. Jedinstvena kombinacija ovih naprednih materijala, zajedno s ekološki osviještenim dizajnom nove generacije čine ovaj proizvod revolucionarnim”, tvrdi Earl Cole, izvršni direktor kompanije SMART.

Memorijske legure (pametne legure i slično) izgledaju jako obećavajuće i nepovratno će promijeniti cijelu industriju proizvodnje tzv. zemaljskih guma. I to je samo vrh ledene sante”, otkrio je dr. Santo Padula, inženjer znanosti o materijalima u NASA-i.

(FOTO: SMART Tire Company)

METL™ gume bit će dostupne za bicikle početkom 2022. godine, a oni koji žele pratiti napredak ili se pridružili listi čekanja, mogu pratiti internetsku stranicu SMART tvrtke za gume OVDJE.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar