Startup A2V (eng. Advanced Aerodynamic Vessels iliti po naški “napredna aerodinamička plovila”) predstavio je ‘lili’, prototip ultrabrzog plovila koje ‘leti’ iznad vode brzinom od 100 km/h.

Za futuristički dizajn ovog izuma zaslužni su tvrtka za dizajn plovila Marc Lombard, te brodogradilište luksuznih jahti Hervé Fernand, kreiravši aerodinamični izgled koji omogućuje impresivnu brzinu i smanjenu potrošnju goriva.

[FOTO: A2V]

Upravo zahvaljujući svojoj aerodinamičnosti, katamaran razvojne tvrtke iz Nantesa je lagan i stoga znatno brži od sličnih plovila. Što više ubrzava, to manje tone u vodu i manje goriva troši.

Prema riječima dizajnera iz gore spomenutih tvrtki, ‘lili’ koristi oko 50% manje goriva od ostalih usporedivih plovila. Ovim prototipom ekipa iz A2V obećava dva do tri puta manju potrošnju goriva od trenutnih brodova, a u usporedbi s helikopterima, ‘lili’ koristi deset puta manje goriva za istu udaljenost.

[FOTO: A2V]

Kako je danas sve veći fokus globalnih ‘igrača’ na zaštiti okoliša, smanjivanjem potrošnje goriva na pola u odnosu na tradicionalna plovila, prototip razvojne tvrtke iz Nantesa će doprinijeti smanjenju zagađenja mora.

[FOTO: A2V]

Cijena ovog inovativnog, luksuznog i ekološkog plovila je prava ‘sitnica’, samo 1,2 milijuna eura, a oni koji si to mogu priuštiti moći će uživati ​​i u udobnoj unutrašnjosti u kojoj se ističu kožna sjedala.

[FOTO: A2V]

Katamaran ‘lili’ već u svom ‘voznom’ ili bolje rečeno ‘plovnom parku’ imaju luksuzni hoteli na Ženevskom jezeru, kao i kneževina Monako koja je upravo nabavila jedan takav brod za povezivanje matične luke Hercule s marinom Cala del Forte u talijanskoj Ventimigliji.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar