Uvođenje nastave na daljinu uzrokovane epidemijom koronavirusa, naglasilo je problem nedostupnosti digitalne opreme i sadržaja, te neadekvatnih digitalnih vještina kod velikog broja djece, što umanjuje njihove šanse za uspjeh u školi i životu.

Stoga je udruga Professional Women’s and Men’s Network Zagreb (PWMN), u suradnji s partnerima, pokrenula inicijativu Jednake (digitalne) prilike za sve kako bi pomogla u smanjivanju tog digitalnog jaza među djecom koja nemaju adekvatni pristup računalnoj opremi i internetu, te im osigurala jednake prilike za stjecanje digitalnih vještina kao preduvjeta za uspješno školovanje, rad i život općenito.

Dječak, osnovnoškolac i jedan od 150 djece iz obitelji s troje ili više djece na svojem novom prijenosnom računalu pohađa on line edukaciju u okviru inicijative Jednake (digitalne) prilike za sve (FOTO: Goran Hrubi)

Projekt započinje nabavkom prijenosnih računala, osiguravanjem kvalitetnog pristupa internetu i edukacijama za djecu iz obitelji koje okuplja udruga Obitelji 3plus, a to su obitelji s troje ili više djece. Plan je PWMN-a da u sljedećoj fazi projekta obuhvatiti i djecu iz obitelji slabijeg socijalno imovinskog statusa, kao i djecu u institucionalnoj skrbi.

Iako je epidemija koronavirusa ubrzala proces digitalizacije u svim dijelovima hrvatskog društva i ubrzala stjecanje digitalnih vještina, uvođenje on line nastave ukazalo je i na zanemarenu te nedovoljno prepoznatu digitalnu podjelu među djecom.

Nisu sva djeca nastavu na daljinu, dok je ona bila jedina opcija, pohađala iz vlastitih soba, sa superbrzim internetom i računalom. U stvarnosti mnoga od njih dijele jedno računalo s drugim članovima kućanstva ili nastavu prate putem mobitela.

(FOTO: Goran Hrubi)

“Kao udruga koja zagovara i potiče punu ravnopravnost spolova u radnim sredinama, u PWMN duboko vjerujemo u ravnopravnost prilika za sve, u svim područjima života. Istraživanja provedena i u svijetu i kod nas u Hrvatskoj upozoravaju da mladi kojima su Internet, računala i dodatne edukacije digitalnih vještina teže dostupni, mogu imati probleme u učenju, što postaje prepreka i kasnijem uspjehu u profesionalnoj karijeri i životu. Time su neka djeca stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na njihove vršnjake koji se ne suočavaju s ovim izazovima. Međutim, ako djeci pružimo jednak pristup digitalnim tehnologijama, sadržajima i vještinama, imat će jednake šanse za uspjeh. Vjerujemo da ovom inicijativom zajedno možemo u tome pomoći”, naglasila je Marijana Šarolić Robić, predsjednica udruge PWMN Zagreb.

“Istraživanje koje je provela naša Udruga među 2300 obitelji diljem zemlje, pokazalo je da 12 posto hrvatskih obitelji u kućanstvu ne posjeduje prikladnu opremu, poput računala i televizora, za praćenje on line nastave. Među obiteljima s više od troje djece taj je postotak još veći i iznosi 18 posto, a čak 40 posto takvih obitelji zabrinuto je za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu on line nastave. Stoga projekt PWMN-a smatramo jako važnim i sretni smo što u prvoj fazi obuhvaća djecu iz 3plus obitelji. Nisu sve obitelji s više djece u istom položaju, ali sve su suočene s većim financijskim, logističkim, organizacijskim i drugim izazovima u odnosu na druge obitelji, stoga im je i ovakva pomoć vrlo dragocjena”, istaknuo je dr. sc. Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.

Za 150 djece iz obitelji s troje ili više djece PWMN će nabaviti 50 prijenosnih računala, osigurati internetsku povezanost te edukacije u području digitalnih vještina koje su već krenule početkom ovoga tjedna.

Inicijativu su financijski podržali Wiener osiguranje i Kraš, te Algebra koja je pripremila poseban on line program digitalne pismenosti za djecu.

“Zadovoljni smo što su našu plemenitu ideju odlučili podržati Wiener osiguranje, Kraš, te  Infobip te što se Algebra priključila kao edukacijski partner. Nakon što pomognemo djeci iz udruge Obitelji 3plus, PWMN će nastaviti s projektom osiguravanjem opreme i edukacijama i drugoj djeci iz obitelji slabijeg socijalno imovinskog statusa i onoj u institucionalnoj skrbi pa već sada pozivamo i druge kompanije da nas podrže u nastojanju da svako dijete u Hrvatskoj ima iste (digitalne) prilike za uspjeh u školi te sutra na poslu i u životu”, poručila je Šarolić Robić.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar