Kakva je budućnost pomorskog prijevoza? Znamo li u kojem će smjeru ići razvoj linijskih trajekata ili katamarana? I hoćemo li možda biti svjedoci nekog novog rješenja?

Ekipa dizajnera iz inicijative CAPTN pri Sveučilištu u njemačkom Kielu odgovorila je na ova pitanja s dvama autonomna koncepta trajeakta koji se napajaju električnom energijom.

(FOTO: CAPTN Vaiaro projekt)

Dizajneri su razvili alternativne načine prijevoza za ovaj njemački lučki grad na temelju njegova zemljopisnog položaja i prometne situacije, a projekt nazvan “CAPTN vaiaro”, predstavlja moguću budućnost trajektnog prometa u Kielskom fjordu, koji počinje u središtu grada i završava u Kielskom zaljevu, te je dugačak otprilike 17 kilometara.

(FOTO: CAPTN Vaiaro projekt)

U projekt je uključeno nekoliko znanstvenika i radnih skupina sa Sveučilišta Kiel, zatim Sveučilišta za primijenjene znanosti u istom gradu, Sveučilišta za likovnu umjetnost i dizajn Muthesius, te predstavnici politike, uprave i industrije.

(FOTO: CAPTN Vaiaro projekt)

Inicijativa CAPTN (“Clean Autonomous Public Transport Network”) odnosi se na čitav lanac javnog prijevoza, pogotovo povezanost između autobusnih i trajektnih usluga.

Koncept ‘Plutajuća platforma’ (FOTO: CAPTN Vaiaro projekt)

Na temelju autonomnog trajekta na električni pogon, za projekt “CAPTN vaiaro” razvijena su dva koncepta nazvana “plutajuća platforma”, odnosno “prolaz”. Svaki koncept ima drugačiji pristup obali, otud i razlika u imenu. Jedan tip trajekta pristaje bočno, a drugi ulazi u “prolaz” pristaništa.

Koncept ‘Prolaz’ ili ‘Passage’ (FOTO: CAPTN Vaiaro projekt)

Korištenjem električnog pogona, trajekti se mogu pohvaliti “tihim radom” bez emisije CO2, odnono električnom energijom iz obnovljivih izvora. Autonomni rad, pak, može značajno povećati učestalost usluge pomorskog prijevoza. Trajekt može biti dostupan na zahtjev u svako doba, a prometovati svakodnevno iz sata u sat.

Dizajniran s krilaticom “čineći inovacije vidljivima”, novi trajekti bi svojim izgledom i funkcionalnošću vrlo brzo mogao postati nova znamenitost grada Kiela.

(FOTO: CAPTN Vaiaro projekt)
(FOTO: CAPTN Vaiaro projekt)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar