Petog, završnog dana Ponta Lopud festivala na najljepšim otočkim lokacijama održana su tri masterclassa za sudionike svih kategorija – oskarovca Joela Coena uz moderatora Ognjena Glavonića, oskarovke Frances McDormand uz moderatora Danisa Tanovića, dok je Brian Swardstrom, jedan od partnera u United Talent Agency, gdje zastupa glumce, brojne oskarovce koji rade na filmu, televiziji i u kazalištu, održao zanimljivo predavanje s Peterom Spearsom, Oscarom nagrađenim producentom filma Zemlja nomada.

Monika Lenczewska uz moderatoricu Nanu Segal održala je masterclass za snimateljice. Ovaj masterclass, koji je nastao u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC-om), posebno podupire snimateljice iz Hrvatske i regije i doprinos je Ponta Lopud Festivala rodnoj jednakosti u filmskoj industriji.

Frances McDormand u akciji sadnje palme (FOTO: John Pavlish, Katarina Radonić)

Masterclass se izdvajao i po praktičnom dijelu, tijekom kojeg se po prvi puta snimalo i stvarao se originalni sadržaj tijekom festivala. Nanu Segal, nakon završetka školovanja za snimateljicu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (NFTS) u Ujedinjenom Kraljevstvu, snimila je brojne igrane i kratke filmove, koji su osvojili mnoge nagrade na filmskim festivalima diljem svijeta (Cannes Cinefondation / BAFTA / Rhode Island) kao primjerice film Emily u režiji Frances O’Connor, Hoard Lune Carmoon, a radila je kao snimateljica i na Oscarom nagrađenom filmu Bohemian Rhapsody.

U jedinstvenom parku Đorđić Mayneri oskarovka Frances McDormand s glavnim je masterima, predavačima i polaznicima zasadila drugu palmu Ponta Lopud Festivala, čime je ostavila trajni trag na otoku Lopudu, kao što je to učinio i prošlogodišnji glavni master Pawel Pawlikovski.

Sadnjom sadnica palmi želi se duboko ukorijeniti čvrsta veza između svih sudionika, predavača, moderatora i mastera, a isto tako i trajna veza između otoka i Ponta Lopud festivala.

Projekcija Birdmana (FOTO: John Pavlish, Katarina Radonić)

Ovogodišnji polaznici uvijek će imati svoju lopudsku palmu kao podsjetnik na masterclass s Frances McDormand i Joelom Coenom, koji će sigurno doprinijeti u njihovim budućim projektima, a nekog od polaznika sigurno dovesti i do značajnijih filmskih nagrada.

Festivalski gosti uživali su u druženju na koktelu kojem je domaćin bio Viktor Dodig, član Ponta Lopud kluba. Bila je to izvrsna prilika da uz lopudski suton uživaju u predivnim vizurama otoka iz jedne od najljepših vila.

Zadnje večeri festivala gosti su uživali u filmskim projekcijama na dvije lokacije. Na filmskom programu na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prikazan je film Spaliti nakon čitanja, redatelja Ethana i Joela Coena.

Dobitnik Grammyja Antonio Sanchez sa suprugom (FOTO: John Pavlish, Katarina Radonić)

U predivnom ozračju franjevačkog samostana – Lopud 1483 održan je glazbeno-filmski spektakl, za koji se danima tražila ulaznica više, projekcija filma Birdman, uz glazbenu pratnju četverostrukog osvajača nagrade Grammy, Antonija Sancheza, koji je partiture za bubnjeve odsvirao uživo pred gledateljima tijekom filmske projekcije. Na oduševljenje publike Sanchez je nakon filma održao kratki solo nastup na bubnjevima izvodeći neke od svojih najljepših kompozicija.

The Last Dance Party (FOTO: John Pavlish, Katarina Radonić)

Večer je završila partyjem Last Dance u Rajskom kutku Bindo na plaži Šunj, koja se održala pod pokroviteljstvom Sarajevo Film Festivala i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Elma Tatargić (FOTO: John Pavlish, Katarina Radonić)

Elma Tataragić, selektorica Sarajevo film festivala i Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo čestitali su svima na vrlo uspješnoj realizaciji Ponta Lopud festivala i pozvali sve posjetitelje da i ovog ljeta uživaju u Sarajevo Film Festivalu koji se održava 28. godinu zaredom u razdoblju od 12. do 19. kolovoza te da osjete nevjerojatnu energiju zbog koje će se uvijek rado vraćati. Najavio je i bogati filmski program, kulturne manifestacije i besplatne koncerte velikih svjetskih zvijezda na otvorenim pozornicama.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar