Deveto izdanje KIKI festivala u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i Građanske organizacije za kulturu održano je u Dječjem tjednu od 5. do 9. listopada 2020. Osim kino projekcija u Zaboku, filmovi su bili dostupni i online za područje cijele Hrvatske te je ovogodišnji KIKI po broju gledanosti nadmašio sva dosadašnja izdanja.

Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Ema Kralj, Laura Andraka, Vida Pelko i Luka Klancir odlučio je glavnu nagradu dodijeliti animiranom filmu “Sestra” kineske autorice Siqi Song.

(Foto: Luka Smuk)

U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija obrazložili su sljedeće: “Vrsta je to animacije koja spada u jednu od kompliciranijih tehnika lutka-animacije i iz toga je vidljiv autorov veliki trud u stvaranju filma. Film je napravljen u tri boje – crvenoj, bijeloj i crnoj, što stvara željeni ugođaj i dočarava ozbiljnost. Radnju nam prepričava pripovjedač, glavni lik koji u prvom licu govori o svojem životu sa sestrom, ali na kraju filma zapravo saznajemo što se dogodilo. Film ima nagli preokret radnje što još više privlači gledateljevu pažnju i daje mu posebnu zanimljivost i dojam potpunosti. Film se ističe posebnom kvalitetom stop animacije i između ostalog poručuje da svoje sestre i braću ne uzimamo zdravo za gotovo.”

(Foto: Luka Smuk)

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su igranom filmu “Zlatna djevojka” njemačke autorice Chiare Fleischhacker, animiranom filmu “Oblačno” čeških autora Zuzane Cupove i Filipa Diviaka te igranom filmu “Nogometni klub Nefta” francuskog autora Yves Piata.

Obrazloženje žirija možete pogledati u videu:

Ovogodišnji KIKI zbog epidemijskih se okolnosti većinom preselio u virtualni svijet gdje je online program uz stručne analize filmskog kritičara Nine Kovačića popratilo više desetaka tisuća gledatelja, dok je u zabočkome kinu održano pet projekcija kako bi se zadržala simbolika odlaska u kino.

Na radionici pod vodstvom Tomislava Šoban nastao je film ‘Bakina kupovina’

Uz filmske projekcije uživo i online, popratni program 9. KIKI festivala obuhvaćao je i radionicu “Kako gledati film” pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović , radionicu “(Ne)Moć slike” pod vodstvom Tomislava Šobana  na kojoj je nastao film “Bakina kupovina”, te „Radionicu animacije“ Škole animiranog filma iz Čakovca pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić na kojoj je nastao ekološki film “Čepociklaža” u tehnici stop-animacije.

Ekološki film “Čepociklaža”

Deveto izdanje KIKI-ja svojim je bogatim programom, vrsno odabranim filmovima i edukacijskom komponentom još jednom pokazalo kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi, te koliko su manifestacije ovog tipa dragocjene za razvoj naše kulture. To potvrđuju brojne poruke zahvale, komentari mladih gledatelja i najave budućih dolazaka koje organizatorima pristižu iz škola i vrtića iz cijele Hrvatske.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar