U četvrtak, 11. ožujka 2021. u 18 sati, putem live streama na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti održat će se predavanje Paula Gravetta, ikone svijeta stripa, suosnivača časopisa “Escape” i “Comica” festivala, koji se još od 1981. bavi izdavanjem i promocijom stripova.

Predavanje je dio izložbe “Nastavit će se …Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”, koja je otvorena još 12.12.2020. i prema prvobitnom planu je trebala trajati do kraja veljače, ali je produžena do ove nedjelje, 14. ožujka 2021.

U širokom osvrtu, Paul Gravett razmatra promjenjivu percepciju stripa te njegovu ulogu i poziciju u kontekstu povijesti umjetnosti, bilo da je riječ o hibridnim i progresivnim primjerima stripa ili o davnim ilustracijama koje datiraju među prve slikarske primjere u povijesti čovječanstva.

Također istražuje pitanja definicija, kanona i praksi koja se javljaju kao posljedica prihvaćanja i prezentiranja “devete umjetnosti” unutar muzejsko galerijskih institucija, piše u najavi na stranicama Muzeja suvremene umjetnosti.

Paul Gravett suosnivač je časopisa “Escape” i “Comica” festivala, pisac, kustos, kritičar i predavač specijaliziran za internacionalni strip, sa sjedištem u Londonu. Njegove knjige uključuju “Sixty Years of Japanese Comics” (2004), “Graphic Novels: Stories To Change Your Life” (2005), “Great British Comics” (2006), “Incredibly Strange Comics” (2008), “Comics Art” (2013), “Mangasia: The Definitive Guide to Asian Comics” (2017) i “Posy Simmonds” (2019).

(FOTO: Paul Gravett Official)

Urednik je knjige “1001 Comics You Must Read Before You Die” (2011). Kustos je retrospektiva Charlesa Schulza, Jacka Kirbya, Tove Janssona i Posyja Simmondsa te kustos suradnik izložbe “Comics Unmasked: Art and Anarchy in the UK” za The British Library. Godine 2017. bio je kustos izložbe “Mangasia: Wonderlands of Asian Comics”, kojeg The Barbican Centre izlaže diljem svijeta.

Više o predavaču možete pronaći OVDJE.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku i moći će se pratiti putem live streama na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti gdje će također biti moguće postavljati pitanja za predavača u komentarima.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Will Eisner from the cover of ‘Graphic Storytelling’ (1996).

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar