Na konferenciji za medije predstavljen je program Zagreb Film Festivala, čije će se osamnaesto izdanje održati online od 8. do 15. studenog na platformama www.kinoeuropa.hr croatian.film te na službenoj internetskoj stranici www.zff.hr. Festival su putem live streama iz Hrvatskog glazbenog zavoda predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i koordinatorica festivala KinoKino, Katarina Crnčić.

“Nalazimo se na pragu punoljetnosti, i baš kao svaki tinejdžer koji ulazi u svijet odraslih našli smo se pred potpuno novim izazovima. U svjetlu aktualne epidemiološke situacije odlučili smo cijeli festival održati na internetu i čuvati zdravlje publike te festivalske ekipe”, naglasio je izjavio je Boris T. Matić za službenu stranicu ZFF-a.

Online projekcije za nas nisu novost – s njima smo na kinoeuropa.hr i croatian.film počeli još početkom godine, a odaziv publike ugodno nas je iznenadio. Sretni smo što će u našim filmskim projekcijama prvi put iz svojih domova moći istovremeno uživati gledatelji iz cijele Hrvatske, a vesele nas i simpatične reakcije followera na društvenim mrežama koji nam javljaju da su za ZFF pripremili svoje “svečane dekice” i recepte za kokice iz kućne radinosti”dodao je T. Matić osvrnuvši se posebno i na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma.

“U posljednjih godinu dana tragali smo za novim i zanimljivim debitantskim ostvarenjima iz cijeloga svijeta i na kraju između velikog broja pregledanih odabrali filmove koje danas predstavljamo. Palestinski film i aktualni predstavnik te zemlje u utrci za strane Oscare, Gaza mon amour u režiji braće Tarzana i Araba Nassera, zaigran je prikaz modernog života pod okupacijom koji otkriva kako čak i najljepšu ljubavnu priču može dokrajčiti represivna država.

Sirotište (The Orphanage) afganistanske redateljice Shahrbanoo Sadat gorko-slatka je priča o odrastanju u Afganistanu tijekom sovjetske okupacije krajem 80-ih godina prošlog stoljeća ispripovijedana kombinacijom bolivudske fantazije, folklora i na trenutke bolnog realizma. Film je premijerno prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu.

Direktor Boris T. Matić (FOTO: Samir Cerić Kovačević)

Tri filma u glavnom programu priče su o junakinjama koje se mijenjaju, sazrijevaju i emancipiraju u novom, nepoznatom i ne uvijek dobronamjernom okruženju. Pitanje granice između prisilnog i dobrovoljnog seksualnog odnosa u priči o 15-godišnjoj skijašici Lyz i njezinu starijem treneru (Jérémie Renier – Kriminalci na godišnjem, Nepoznata djevojka) postavlja sportska drama Slalom, debitantsko ostvarenje francuske redateljice Charlène Favier iz ovogodišnje službene selekcije Cannesa.

U zanimljivoj studiji karaktera, filmu Influencerica (Sweat) švedsko-poljski redatelj Magnus von Horn pozabavio se emocionalnim i psihičkim posljedicama neprestane izloženosti zvijezde društvenih mreža. Film Influencerica osvojio je glavnu nagradu festivala u Chicagu, a bio je uvršten i u službenu selekciju ovogodišnjeg Cannesa.

Na putu osobne transformacije zatječemo i junakinju filma Pari grčkog redatelja iranskog porijekla Siamaka Etemadija, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu. Grijesi bešćutnih i korumpiranih sustava te nepravde nanesene marginaliziranim pojedincima i skupinama tema su triju snažnih drama koje se djelomično temelje na istinitim događajima. Slušaj (Listen), redateljski prvijenac glumice i redateljice Ane Rocha de Sousa uspoređuju s filmovima Kena Loacha, a u Veneciji je osvojio čak pet nagrada, uključujući Lava budućnosti za najbolje debitantsko ostvarenje.

Temom oduzimanja djece bavi se i Otac, film u režiji Srdana Golubovića, koji se na ZFF-u prikazuje izvan konkurencije. Impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, s pritajenom snagom utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba. Film je premijerno prikazan u programu Panorama u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, a u Puli je osvojio nagradu publike, Zlatna vrata, i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen prosječnom ocjenom publike 5,0.

Direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i koordinatorica festivala KinoKino, Katarina Crnčić (FOTO: Samir Cerić Kovačević)

Još jedan laureat Venecije (Dani autora, nagrada Europa Cinemas Label) koji gledamo u glavnom programu ZFF-a bavi se životima ljudi s društvenih margina. Oaza srpskog redatelja Ivana Ikića (Barbari, 2014.) neobična je priča o ljubavnom trokutu iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama. U naslovnim ulogama pojavljuju se naturščici, štićenici doma za djecu i mlade s posebnim potrebama Sremčica: Marijana Novakov, Valentino Zenuni i Tijana Marković, dok ostale uloge tumače Goran Bogdan i Maruša Majer.

Uz već spomenute Oca Oazu, regionalnu kinematografiju u glavnom programu zastupa i bosansko-hercegovački film Pun mjesec u režiji Nermina Hamzagića.

U glavni program ZFF-a uvršten je i Havel, biografski film o čuvenom češkom piscu, političkom disidentu i nacionalnom vođi Václavu Havelu. Prožet njegovim prepoznatljivim, teatralnim humorom kojem ništa nije bilo sveto, drugi film Sláveka Horáka (Kućna njega – ZFF 2015.) oda je Havelu kao umjetniku, velikom zabavljaču, ali i čovjeku od akcije koji je svojim dubinskim razumijevanjem ljudske prirode znao ne samo zabaviti nego i inspirirati i pokrenuti mase kako bi promijenili svijet”, zaključio je Boris T. Matić.

Više o cijelom programu možete pronaći na stranicama ZFF-a.

“U konkurenciju međunarodnih kratkometražnih filmova uvršteno je 12 naslova, a među njima su dva nastala u hrvatskoj koprodukciji: Svi psi odlaze nagrađivane islandske filmašice Ninne Pálmadóttir (Castor Multimedia) te Srna mađarskog redatelja Istvána Hevesija (Eclectica).  Kockice su natjecateljski program hrvatskih kratkometražnih filmova i jedna od najznačajnijih platformi za promociju mladih filmskih talenata u Hrvatskoj. U veljači ove godine program je dobio nadogradnju svojeg dugogodišnjeg postojanja u obliku internetske platforme croatian.film, na kojoj će i biti prikazano sedam filmova prema odabiru dugogodišnjeg selektora, Vladimira Gojuna. Pobjedniku će uz nagradu biti dodijeljen i novčani iznos od 10.000 kuna, koji osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja”, predstavio je kratkometražni natjecateljski program 18. ZFF-a Hrvoje Laurenta.

Više o cijelom programu možete pronaći na stranicama ZFF-a.

Izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta (FOTO: Samir Cerić Kovačević)

Natjecateljski program Ponovno s nama, u kojem gledamo nove filmove već etabliranih redatelja, predstavio je Boris T. Matić: “Program donosi devet ostvarenja autora koje ZFF prati od njihovih početaka. Među njima se ističe Radu Jude, koji u svom najnovijem filmu, Velika slova (Uppercase Print), seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, donoseći fascinantan uvid u tajne nacionalne prošlosti uz važno upozorenje o svim opasnostima kolektivnog zaborava. Šesti put u programu ZFF-a sudjeluje kanadski redatelj Xavier Dolan, a njegov novi film, Matthias & Maxime (Matthias and Maxime), romansa je izgrađena na nelagodi muškosti i čeznutljiva studija ljubavi i prijateljstva. Protekla godina donijela je nekoliko važnih regionalnih ostvarenja koja s ponosom predstavljamo u programu Ponovno s nama.

Više o cijelom programu možete pronaći na stranicama ZFF-a.

Hrvatskoj su godinu obilježile snažne žene na filmu, a među njima je apsolutna pobjednica Pule, Tereza37 Danila Šerbedžije s Lanom Barić u glavnoj ulozi i uz njezin scenaristički potpis, na trenutke razorna drama o ženi u kasnim tridesetima koja odluči promijeniti svoj rutinirani brak i pronaći svoj komadić sreće. Tu su zatim film Mare, u kojem redateljica Andrea Štaka vješto rastvara slojeve ženskog identiteta u malenom hrvatskom gradu s iznimnom glumačkom izvedbom Marije Škaričić, nagrađene za ovu ulogu Srcem Sarajeva za najbolju glumicu, te Mater, priča o tjeskobnom, tiranskom odnosu majke i kćeri s Darijom Lorenci Flatz u glavnoj ulozi, nagrađenoj u Puli Zlatnom arenom za najbolju glumicu, dok je redatelj Jure Pavlović primio nagradu za najboljeg debitanta.

U programu gledamo i novi film Pjera Žalice, crnu komediju Koncentriši se, baba u kojoj se, u maniri svake balkanske obitelji koja imalo drži do sebe, borba za nasljedstvo pretvara u bespoštedni obiteljski rat, dok stvarni rat kuca na vrata, a raspad jedne obitelji postaje tako metafora raspada jedne države”, predstavio je direktor ZFF-a na konferenciji za novinare.

Više o cijelom programu možete pronaći na stranicama ZFF-a.

Zagreb Film Festival dodjeljuje nagrade Zlatna kolica u kategoriji najboljeg dugometražnog filma, najboljeg međunarodnog kratkometražnog filma te hrvatskog filma iz programa  Kockice . Najboljem filmu iz programa Ponovno s nama dodjeljuje se nagrada Zlatni bicikl, a pobjednika odabire publika, piše na stranicama ZFF-a.

Poznati su i članovi žirija 18. ZFF-a. O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu: slovenski redatelj i scenarist Damjan Kozole, srpska redateljica Ivana Mladenović (Ivana Grozna – Zlatna kolica, ZFF 2019.) i slovački redatelj te scenarist Marko Škop.

Žiri međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i programa Kockice čine: hrvatski snimatelj i redatelj Rino Barbir (Druker – Zlatna kolica, ZFF 2019.), srpski redatelj Stefan Đorđević (Posljednja slika o ocu – Zlatna kolica, ZFF 2019.) i crnogorski producent Ivan Đurović.

Popratni program Velikih 5, koji ZFF ostvaruje u suradnji s mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC), predstavila je Lana Matić: “Svake godine ZFF publici predstavlja istaknute recentne naslove iz pet najvećih europskih kinematografija: UK, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije. Njemačku ove godine predstavlja Undine u režiji slavnog Christiana Petzolda (Feniks – ZFF 2015.; Tranzit – ZFF 2019.), a Italiju predstavlja topla drama o ljubavi i prijateljstvu Najljepše godine (The Best Years) u režiji Gabrielea Muccina. Francuski film Uz tebe (By Your Side) u režiji Audrey Estrougo je drama o obiteljskim odnosima koje nagriza psihička bolest s Lucie Debay (Bosonogi car – ZFF 2019.) u glavnoj ulozi, a britanski socijalna drama na tragu filmova Andree Arnold, Apsolutni početak (Perfect 10) Eve Riley, nježan i istovremeno hrabar portret tinejdžerice koja upoznaje svog polubrata. Španjolski predstavnik je Madre u režiji majstora napetih filmskih priča Rodriga Sorogoyena (Vlast – ZFF 2019.; Neka nas Bog spasi – ZFF 2017.).”

Više o cijelom programu možete pronaći na stranicama ZFF-a.

Svoje posebno, 5. izdanje u sklopu 18. ZFF-a imat će i festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu, čiji je program predstavila njegova koordinatorica Katarina Crnčić: “Ovogodišnje izdanje održat će se online na platformi www.kinoeuropa.hr, a u glavnom natjecateljskom programu gledamo najvažnije recentne filmove za djecu iz cijeloga svijeta. Nagrađivani filmovi dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske, Litve, Irske, ali i daleke Australije. O najboljim filmovima odlučivat će, kao i uvijek dosad, i profesionalni i dječji žiri sastavljen od pet zagrebačkih osnovnoškolaca.

U sklopu popratnog programa Klasici, zamišljenog kao prostor za gledanje starijih filmova koji su nezaobilazni i za današnje generacije, gledamo Vlak u snijegu Mate Relje, klasik dječje književnosti pretvoren u klasik domaćeg filma, zbog svoje univerzalne poruke o ljubavi i prijateljstvu jednako popularan danas kao i prije četrdeset godina kada je snimljen”.

Više o cijelom programu možete pronaći na stranicama ZFF-a.

(FOTO: Samir Cerić Kovačević)

Jedini dio festivala koji ove godine neće biti virtualan, ZFF putuje, na svojoj će turneji Hrvatskom posjetiti čak dvanaest gradova. Komadić zeefefovske  atmosfere uz odabrane filmske naslove Undine Christiana Petzolda, Otac Srdana Golubovića te film Jako jako daleko iz programa festivala KinoKino tako će stići u kina u Bjelovaru, Čakovcu, Dubrovniku, Koprivnici, Novoj Gradiški, Rijeci, Samoboru, Slatini, Splitu (kina Karaman, Zlatna vrata i Dom mladih), Šibeniku, Varaždinu i Velikoj Gorici.

Hrvoje Laurenta osvrnuo se na specifičnosti online izdanja te otkrio detalje o cijenama ulaznica. Filmovi iz Glavnog programa – dugometražne te kratkometražne konkurencije i programa Ponovno s nama, te iz popratnih programa Velikih 5 i Festivali pod reflektorom i festivala KinoKino bit će prikazani na www.kinoeuropa.hr, a natjecateljski program domaćih kratkometražnih filmova Kockice na platformi croatian.film. Filmovi će biti dostupni za gledanje u periodu od 24 sata, odnosno od 18:00 sati na dan početka prikazivanja do 18:00 sati idućeg dana, a moći će se gledati samo na teritoriju Republike Hrvatske.

Cijena ulaznice za pojedini naslov iznosi 26 kuna za dugometražne filmove iz natjecateljskog programa, program Ponovno s nama i Velikih 5. Cijena ulaznice za naslove iz programa festivala KinoKino iznosi 20 kuna. Kratkometražni filmovi iz međunarodnog programa i Kockica te filmovi iz programa Festivali pod reflektorom moći će se pogledati besplatno.

Pojedinačne ulaznice moguće je kupiti neposredno prije projekcije na www.kinoeuropa.hr. Festivalski paketi ulaznica (paket Glavni program, paket Ponovno s nama, paket Velikih 5 i KinoKino Maratonac) dostupni su u pretprodaji na kupiulaznicu.zff.hr. Kupnjom festivalskih paketa Mastercard® i Maestro® karticama online na  kupiulaznicu.zff.hr  ostvarujete pogodnosti. Sve informacije na jednom mjestu pronađite na www.zff.hr.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar