Deveti E?! – Okolišni filmski festival održat će se od 21. do 23. travnja u Kinu Kinoteka, Dokukinu KIC i Zelenoj akciji. Ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Ovogodišnje, deveto po redu, izdanje festivala, kojeg organizira Aktivistička grupa Zelene akcije, pada na datume oko Dana planeta Zemlje. Kroz 12 filmskih naslova, od dokumentarnih do eksperimentalnih, festival će gledatelje upoznati s različitim aspektima jednog od najvećih izazova današnjice s kojim se kao civilizacija suočavamo. Zaštita okoliša sveobuhvatna je tema kojoj se pristupa iz raznih kutova. Ove godine, bit će predstavljen filmski program s jednim zajedničkim nazivnikom – klimatska kriza i društveni pokreti.

Zanimljivi filmski naslovi

Festival će započeti hrvatskim dugometražnim eksperimentalnim filmom Nulti krajolik, nakon čega slijede poznati francuski film Jednom kad znaš…, zatim Greta i Buntovnik koji će nas upoznati s inicijatorima dvaju globalnih pokreta za klimatsku pravdu. To su Fridays for Future i Extinction Rebellion koji su mobilizirali milijune ljudi diljem svijeta.

Ostatak filmskog programa donosi pregršt zanimljivih naslova što uključuje film Energija smo mi i Ostani sigurno, progovori javno!. Zadnji dan festivala, očekuje vas jedan hrvatski klasik iz 89. godine za djecu – Čarobnjakov šešir. Film Mit o recikliranju prikazat će nam stvarne dosege prakse recikliranja, a festival se zatvara hrvatskim eksperimentalnim filmom Horizont koji objedinjuje klimatske i okolišne teme u jednu impresivnu kontemplaciju naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Nepropustite diskusije nakon filmova

Nakon filmova slijede diskusije na tri zanimljive teme. Točnije, u četvrtak razgovarat će se o potencijalu razvoja energetskih zadruga u Hrvatskoj. U petak tema će se doticati građanskog otpora na primjeru pokreta Extinction Rebellion. U subotu slijedi razgovor s aktivistima i grupama koje su bile u koordinaciji “Ekološkog ustanka” iz Srbije, koji su organizirali masovne i vrlo uspješne prosvjede protiv rudarenja litija i korporacije Rio Tinto.
Uz to, baš za Dan planeta Zemlje, u Maksimiru u 16:30 održat će se umjetnički performans – predstava Na jezeru, autorice Ive Korbar. Ekspresivnim fizičkim teatrom ona traga za odgovorima “što je priroda”, “što je ljubav”, a što je “ljubav prema prirodi”.

Nešto za najmlađe

Za najmlađe, djecu od 6 do 10 godina, u subotu, održat će se dvije radionice u Zelenoj akciji. Teme radionica će biti “Kako na zero waste način proslaviti rođendan?” i “Tajni lanci i mreže vodenih staništa”. Obrazac za prijavu možete pronaći na web stranici festivala.

Detaljan program po danima i sadržaj filmova pronađite na službenoj stranici festivala te u Facebook događaju.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar