Na natječaj za suvremeni dramski tekst, što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo još u studenome 2019. godine, pristiglo je 166 dramskih tekstova, a najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg – “Gdje se kupuju nježnosti”.

Ta je drama proglašena najboljom jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

“Tijekom perioda pauze svijeta, a moguće je da bi se to da nije bilo tog prisilnog zaustavljanja, sve dogodilo značajno kasnije, otkrila sam čitajući neke suvremene autore dramu kao novu ljubav. Zaista sam se zaljubila u dramu, kao i prije u poeziju, izvan pameti i počela i pisati. Uvijek kad čovjek pronađe neku novu ljubav, to je već samo po sebi veliko veselje, a još ako se dogode ovakve prilike da ta ljubav može odmah zaživjeti na pozornici, onda je možda riječ i o čudu. U svakom slučaju, čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame”, rekla je Monika Herceg.

FOTO: Mara Bratoš

Natječaj za suvremeni dramski tekst prvi je natječaj takve vrste u HNK u Zagrebu nakon 1969. godine. Dramaturginja Mirna Rustemović rekla je kako su tekstovi bili tematski, stilski i poetički različiti, a sam odabir vrlo težak.

“Bilo je vrlo teško izdvojiti u uži izbor 10 tekstova. Monika Herceg je originalna autorica, glas koji ne pripada nikakvoj grupi. Ona je prije svega pjesnikinja u onomu gordom smislu, arogantno avangardnom, ne kao osoba nego kao pjesnik. Monika smatra da se ovaj svijet i društvo mogu promijeniti i da ih jezik može promijeniti, te je nastavljačica jedne dugačke linije pjesnika koji su to činili”, istaknuo je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Intendantica Dubravka Vrgoč zadovoljna je odazivom pisaca različitih generacija i opredjeljenja. Osobito veseli što je bilo vrlo mnogo mladih pisaca, što govori o budućnosti teatra, i zahvalni smo svakoj osobi koja se prijavila na natječaj, zaključila je intendantica HNK u Zagrebu.

Dio monologa iz pobjedničke drame čitale su glumice Jadranka Đokić, Ksenija Marinković i Darija Lorenci Flatz. Drama “Gdje se kupuju nježnosti” Monike Herceg planira se izvesti na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2021. godine.

Monika Herceg

Obrazloženje nagrađenog teksta

Drama “Gdje se kupuju nježnosti” Monike Herceg jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Dubravka Vrgoč, Mirna Rustemović i Ivica Buljan je odabran kao pobjednički na Natječaju za novi dramski tekst. Svojom strukturom, brojem dramskih osoba i kompleksnim stilom prikladan je za izvođenje na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Tekst “Gdje se kupuju nježnosti” prelazi put od bijesa, nasilja riječima i žestokih emocija do mirenja sa životom i razumijevanja, shvaćanja bez osude. Prvi prizori su puni gnjeva, oštrih replika, pobune i svađa. Nakon drugog prizora mijenja se osnovni ton drame, likovi i njihove sudbine se razlijevaju jedni preko drugih, da bi se na koncu opet jasno razgraničili, fokusirajući se na K i njezinu priču.

U sižejnom smislu, pratimo priču unatrag, pa opet unaprijed: od pogreba dvije bake i oca, do praćenja K i njezinog života sada i prije. Struktura je mozaična i eliptična, pojedini prizori nude komadiće sjećanja iz različitih uglova, da bi na kraju bili svjedoci priče K i njezinog poroda novog života kojim se krug zatvorio. Postajući majka K daje obećanje da će svojoj djeci i sebi pružiti više i bolje, život bez nasilja i siromaštva.

Odnosi među junakinjama nisu definirani radnjom. Prelamaju se kroz pojedinačne iskaze i kroz reakcije onih koji te ispovijesti slušaju. Jezik varira od kratkih rečenica do dugačkih monoloških bujica pojedinih (uglavnom) ženskih likova. Žene dominiraju dramom, ali i uloge Oca i Brata su iznimno važne, kao promatrača i katalizatora radnje. Mama, Baka i K su tri žene koje daju trodimenzionalnu sliku jedne obitelji koja ostavlja gorak okus. Njihovi su iskazi prozni ili poetski s izletima u (slobodni) stih. U njima se prepoznaju smjelost pjesnikinje Monike Herceg i inovacije koje unosi u žanr drame. Cijeli tekst je po svojoj strukturi arbitraran, ostavlja mogućnost različitih redateljskih i glumačkih interpretacija.

“Gdje se kupuju nježnosti” Monike Herceg je originalan, svjež i snažan poetski tekst koji se u svim segmentima izdvaja iz dominantnih strujanja u suvremenoj hrvatskoj drami.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar