Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti jedanaesti su put za redom sudjelovali u najvećoj svjetskoj simulaciji debate Harvard Model United Nations, koja se održala na glasovitom Sveučilištu Harvard u Bostonu od 28. do 31. siječnja.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 3500 učenika i studenata iz 40-ak zemalja, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda.

Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, stoga Prva privatna gimnazija s ponosom može reći kako je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Naši su se delegati marljivo pripremali tjednima s mentoricom, prof. Majom Breitenfeld, prateći aktualne vijesti iz zemlje i svijeta i čitajući relevantne izvore informacija. Ove godine naši su učenici predstavljali Bugarsku unutar sedam odbora Opće skupštine, Ekonomskog i socijalnog vijeća, te Specijalne agencije.

Čak deset učenika Prve privatne gimnazije uspješno je vodilo argumentiranu raspravu o sprječavanju zlouporabe opioida, pristupu zdravstvenoj njezi migranata, seksualnom zlostavljanju u ratnim vremenima, ranom obrazovanju u zemljama u razvoju, Versajskom ugovoru te posljedicama Prvog svjetskog rata ili nezakonitim nastambama i urbanom razvoju.

Prilikom sudjelovanja na konferenciju Harvard Model United Nations 2020. učenici su također izdvojili vrijeme i posjetili neke od znamenitosti Bostona i okolice.

Posljednji dan svoje male američke turneje proveli su u inspirativnom i ugodnom razgovoru s istaknutim hrvatskim neuroznanstvenikom na Harvardu i Općoj bolnici Massachusetts, prof.dr. Vladimirom Ivkovićem.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar