Nakon izuzetno uspješne i nagrađivane predstave “Bilježnica Robija K.”, redateljica Marina Pejnović vratila se u Satiričko kazalište Kerempuh s autorskim projektom “Teorija zavjere”, kojeg potpisuje s mladim dramaturzima Filipom Jurjevićem i Marinom Lisjakom, ujedno i autorima teksta.

Riječ je o satiričnoj i lucidnoj analizi suvremene društvene zapletenosti u različite teorije zavjere koje pod egidom ultimativne istine vješto skrivaju svoj istinski status fake newsa. Pokušavajući detektirati mehanizme nastanka pojedinih teorija zavjere, ova nas predstava uvodi u svijet internetskih bespuća u kojima nezaustavljivo kolaju najrazličitije informacije.

Dovoljno je tek nekoliko klikova da upadnemo u vrtlog “znanstveno dokazanih činjenica”, postanemo internetski aktivisti i lažni prosvjetitelji. Atmosfera orkestrirane proizvodnje straha koju živimo daje nam bezbroj razloga da počnemo stvarati vlastite istine. Teorije zavjere postale su prilično unosna valuta, jer čini se da je vrlo lako povjerovati u to da je svijet prije svega opasno mjesto, a da su neprijatelji svuda oko nas, objašnjeno je na stranicama Kerempuha.

Predstava “Teorija zavjere” upravo nam postavlja pitanje je li opasnost realna ili smo samo odlučili povjerovati u nju. Istražujući komični potencijal bezrezervnog povjerenja u očigledne besmislice ova nam predstava ukazuje na istinsku zamku, zamku nekritičnog mišljenja koja zaista može biti opasna.

U predstavi igraju Linda Begonja, Dražen Čuček, Josip Brakus, Matija Šakoronja i Bernard Tomić koji se po prvi puta priključuje Kerempuhovom ansamblu. Scenografiju potpisuje Marina Pejnović, kostimografiju Vedrana Rapić, glazbu Josip Maršić, suradnik za pokret je Pravdan Devlahović, oblikovatelj svjetla Ivan Štrok, a autor videa Deni Ključarić.

Teorija zavjere premijerno je izvedena u petak, 16. travnja 2021., a tijekom ovog mjeseca bit će na programu još u sljedeći petak i subotu, 23. i 24. travnja od 20 sati. Raspored svih predstava satiričkog kazališta Kerempuh pogledajte OVDJE.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar