Ako ste možda zaboravili ili uopće niste znali taj podatak, tu je uvijek sveznajući Google da vas educira ili podsjeti. Današnji Doodle, koji je ilustrirala umjetnica iz Baltimorea – Ashanti Fortson, nagrađivana kreatorica stripova, ilustratorica, urednica i edukatorica, slavi 122. rođendan njemačko-britanskog neurologa židovskog porijekla, profesora Sir Ludwiga “Poppa” Guttmanna, osnivača paraolimpijskog pokreta.

Ludwig Guttmann je rođen u Tostu u Njemačkoj (danas Toszek, Poljska) 3. srpnja 1899. godine, da bi doktorat stekao već 1924. godine. Nakon toga započeo je istraživanje bolesti/ozljeda kralježnične moždine i izveo nekoliko neurokirurških zahvata, stekavši status jednog od najboljih njemačkih neurokirurga ranih 1930-ih.

Usponom Nacionalsocijalističke stranke i općenito nacizma u Njemačkoj, te donošenjem Nirnberških zakona 1933. godine, Guttmannu je onemogućeno da se profesionalno bavi medicinom. Nakon Kristalne noći 9. i 10. studenog 1938., te sve većeg progona Židova, Guttmann je sa svojom obitelji 1939. godine bio prisiljen napustiti Njemačku i pobjeći u Englesku.

Jedno od prvih službenih sportskih događaja za korisnike invalidskih kolica (FOTO: Channel4.com)

Na Otoku je Guttmann napredovao u istraživanju na području paraplegije, a pred kraj rata 1944. godine primijenio je svoj inovativni pristup u praksi kao direktor Nacionalnog centra za ozljede kralježnice u bolnici Stoke Mandeville.

Godine 1948. organizirao je natjecanje u streličarstvu sa 16 osoba, jedno od prvih službenih sportskih događaja za korisnike invalidskih kolica. Kasnije nazvano “Stoke Mandeville Games” ili “Olimpijske igre za osobe s invaliditetom”, natjecanje je pokazalo da sport ruši prepreke invalidnosti te je privuklo pažnju svjetskih medicinskih i sportskih zajednica.

Nakon Ljetnih olimpijskih igara 1960. u Rimu, Guttmann je odmah organizirao tradiocionalne “Međunarodne igre Stoke Mandeville”, koje su tako postale prve od kasnije mnogih paraolimpijskih igara.

Njegova strast za brigu o pacijentima nikada nije posustajala – osnovao je i Međunarodno medicinsko društvo za paraplegiju i Britansko sportsko udruženje za invalide 1961. godine. Za svoj doprinos u medicini dobio je brojna priznanja, među kojima je najviše bilo kada ga je Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeth II. proglasila vitezom 1966. godine.

Danas su paraolimpijski sportaši s pravom prepoznati po svojim vještinama i postignućima. Paraolimpijske igre i dalje su pokretačka snaga za promicanje prava i neovisnosti osoba s invaliditetom, s trajnim utjecajem na jednak tretman i mogućnosti u društvu.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar