Starije generacije sigurno još pamte svoja prva ljetovanja, scenske nastupe, druženja i putovanja u organizaciji Savez društava „Naša djeca“. Od svog nastanka nakon Drugog svjetskog rata svojim vizionarskim i inovativnim programima u području izvanškolskih odgojno-obrazovnih aktivnosti, pa sve do sudjelovanja u izradi i zagovaranju Konvencije o pravima djeteta i humanitarnog djelovanja u kriznim situacijama, ovo je Društvo utjecalo na poboljšanje života brojnih generacija djece u Hrvatskoj.

Kako bi upečatljivo obilježili 70 godina postojanja, društva „Naša djeca“ od Dubrovnika do Vukovara počeli su s prikupljanje foto-uspomena desetaka tisuća djece koja su sudjelovala u njihovim programima i aktivnostima od 1950. godine do danas.

U tu svrhu Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske započinje otvaranjem “Albuma zajedničkih uspomena” i prikupljanjem fotografija generacija djece čije su odrastanje obilježile neke od najpoznatijih aktivnosti te organizacije, poput ljetovanja i učenja plivanja, poticanja dječjeg stvaralaštva i prvih scenskih nastupa, posjeta dječjem kinu ili posjeta vrtiću na kotačima.

(Foto: DND Instagram)

Prikupljene fotografije će se objavljivati na Instagram profilu Društva „Naša djeca“ Hrvatske do kraja 2020. godine, a među prvima su svoje uspomene podijelili mladi nagrađivani glazbenici J.R. August i Zsa Zsa, čije je glazbeno odrastanje vezano uz dječje zborsko pjevanje u Zaboku i Varaždinu.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske poziva sve sadašnje i prošle polaznike brojnih programa Društava da svoje uspomene s ljetovanja, zborskog pjevanja, prvog odlaska u kino, prvog scenskog nastupa, Dječjeg foruma za dječja prava ili neke druge aktivnosti podijele na Instagramu koristeći ključne riječi #dnduspomene i #70godinadnd ili da svoje fotografije pošalju na mail info@savez-dnd.hr.

“Mali slavuji i cijela ekipa iz DND-a je bila i zauvijek ostala moja velika obitelj uz koju sam odrastala na sve moguće načine. Od prvog nastupa, razbijanja treme, čvrstih prijateljstava, putovanja diljem Hrvatske na razne smotre, velike i male nastupe… Nikad ne bih mijenjala to iskustvo i to predivno djetinjstvo s mojim curkama pjevačicama, tetom Zdenkom koja nam je bila poput mame, ne samo učiteljica pjevanja te svim ostalim djelatnicima DND-a s kojima smo proveli i ljeta u odmaralištu na Rabu (gdje sam prvi put proplivala!) i sve ostale vesele aktivnosti i blagdane kroz godinu za koje je uvijek bila organizirana prigodna priredba, svaka od njih posebna i urezana u sjećanje. Zato ovom prilikom želim svakog roditelja koji ovo čita motivirati da svoje dijete odvede u DND, samo da vidi, da udahne tu energiju, kao što je mene mama odvela na prvi sat pjevanja”, pozvala je pjevačica Zsa Zsa ovom prigodom djecu i roditelje.

(Foto: Zsa Zsa privatni album)

Ako imate bilo koju fotografiju uspomene s druženja u okviru programa Društava “Naša djeca”, i mi vas pozivamo da ju podijelite jer možda će se baš na njoj ili njima prepoznati i neki vaši vršnjaci. A tko zna, možda će se neke izgubljene generacije opet spojiti kroz uspomene iz nekih drugih vremena i faza života.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar