U utorak, 4. svibnja na daskama Hrvatskog narodnog kazališta premijerno će ove sezone biti izveden dramski balet u 11 slika “Smrt u Veneciji”. Izvedbu koja je nastala u koprodukciji s Baletom mariborskoga SNG-a publika će tijekom svibnja moći pogledati još pet puta (5. i 6., te 18., 20. i 22. svibnja).

U samoći sazrijeva ono što je originalno, smiono i začudno lijepo, pjesma. Ali u samoći sazrijeva i nešto suprotno tome, nešto nerazmjerno, apsurdno i nedopušteno, napisao je jedan od najvećih njemačkih pisaca, nobelovac Thomas Mann u svojoj noveli Smrt u Veneciji, piše u najavi baleta na stranicama HNK.

Thomas Mann – Gustav Mahler – Valentina Turcu
SMRT U VENECIJI
Dramski balet u jedanaest slika
U koprodukciji s Baletom mariborskoga SNG-a
Adaptacija, koreografija, režija, izbor glazbe: Valentina Turcu
Glazba: Gustav Mahler

Novela, koja je široku popularnost stekla zahvaljujući kultnome Viscontijevu istoimenu filmu iz 1971. godine, nedvojbeno nosi vlastito autorovo pesimistično i razarajuće proročanstvo, njegovu tipičnu refleksivnost te prvenstveno neumornu potragu za idealom ljepote.

FOTO: HNK

Cjelovečernji dramski balet, protkan rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera, čija remek-djela tako dobro izražavaju krajnje ljudske osjećaje i stanja, posve je nova plesna interpretacija Mannova literarnog majstorstva.

FOTO: HNK

Autorica kroz imaginarnu atmosferu neprekidnoga gibanja duše suptilno ulazi u kompleksni univerzum emotivna putovanja, pulsirajućega treperenja neprimjetne unutarnje sile Erosa i radikalnog kontrasta sadržana u literarnome predlošku.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar