Izabrati najbolji film godine ili desetljeća uvijek je bio težak zadatak koji je filmoljupce i kritičare stavljao na sto muka, no što onda reći za izbor najboljeg filma svih vremena u jednoj državi. U Hrvatskoj se takva anketa, možda i zbog same zahtjevnosti, provela samo dvaput.

Prvi je put provedena 1990. u organizaciji Društva filmskih radnika Hrvatske i tadašnjeg uglednog dnevnog lista “Vjesnik”, a sudjelovalo je 28 filmskih kritičara. Točno deset godina na organizaciju takvog izbora odvažio se filmski magazin “Hollywood”, a broj filmskih kritičara koji su birali popeo se na 44.

U oba izbora najboljim hrvatskim filmom proglašeno je kultno ostvarenje Kreše Golika iz 1970. “Tko pjeva zlo ne misli”, koje je baš nedavno proslavilo točno 50 godina od premijerenog prikazivanja pred zagrebačkom publikom.

Ipak, u najnovijem, trećem izboru kritičara koji je upravo završio, došlo je do smjene na vrhu. Najboljim hrvatskim igranim filmom svih vremena proglašen je “H-8” redatelja Nikole Tanhofera iz 1958. godine, na drugo mjesto probio se “Rondo” Zvonimira Berkovića iz 1966., a tek na trećem mjestu je Golikov “Tko pjeva zlo ne misli”.

“H-8” je nastao prema scenariju Zvonimira Berkovića i Tomislava Butorca. Film se temelji na istinitoj priči o prometnoj nesreći koju je izazvao nepoznati vozač automobila 1957. godine, a početni znakovi njegovih registarskih pločica (ujedno i naziv filma) jedini su poznati podatak o počinitelju zločina.

Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva, uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra, ove je godine digitalnim postupkom restaurirala ovaj film. Restauracija u rezoluciji od 2K izvedena je u studijima Ater i Klik film u Zagrebu, a korišten je originalni negativ filma.

Pogledajte digitalno restaurirani isječak iz filma “H-8” u kojem se pojavljuje pjesma “Sretan put” u izvedbi Gabi Novak:

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar