Ne, nije riječ ovdje osobi, već je stogodišnjak kojeg spominjemo kultna hrvatska opera ‘Nikola Šubić Zrinjski’ koja će 30. svibnja 2019. na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu obilježiti 25. godina posljednjeg scenskog uprizorenja u režiji Krešimira Dolenčića, scenografiji Dinke Jeričević i kostimima Ike Škomrlj i Dženise Pecotić.

Opera koja je svoju praizvedbu imala 1876. godine, dakle prije 143 godine, na scenu će dovesti prvaka opere Ljubomira Puškarića u ulozi Zrinjskog, ulogu Eve će pjevati Tamara Franetović Felbinger, Jelene Ivana Lazar, Juranića Damir Klačar, a Sulejmana Velikog Luciano Batinić. Izvedbom će ravnati maestro Josip Šego.

Iako i ptice na grani već znaju o čemu se radi u operi ‘Nikola Šubić Zrinjski’, onima koji će se možda prvi put susresti sa sigetskim junakom, rođenima tijekom ovih 25 godina od posljednjeg scenskog uprizorenja u režiji Krešimira Dolenčića ili ranije, evo malog sažetka.

Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinjskog i njegovu junačku pogibelj, djelo je već na praizvedbi 1876. doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni.

Najveći ushit je izazvala potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladana deset godina prije same opere.
Veliku popularnost djelo može zahvaliti portretiranju stvarnog junaka iz hrvatske prošlosti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpuna porobljavanja. Iako nije uspio spriječiti Turke u osvajanju nekih gradova, Zrinjski je hrabro poginuo braneći Siget.

Osim izrazito domoljubnog ozračja koje prevladava u operi, bitna karakteristika Zajčeva rukopisa vidljiva je i u diferenciranom prikazu dvaju suprotnih svjetova, od kojih svaki nosi svoja obilježja.

Pomno profilirajući likove junaka Zrinjskoga i sultana Sulejmana prema povijesnim činjenicama, Zajc je kao antipode stvorio značajne ženske likove hrvatske operne literature, Evu i Jelenu, namijenivši im vrlo važnu dramaturšku i glazbenu zadaću.

Ne sumnjamo da će publika, stara i nova, ovacijama nagraditi operne junake HNK-a jer ‘Nikola Šubić Zrinjski’ nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar