Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, no priča o strastvenoj, ali nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa i moćna.

Puno, a opet tako malo se toga promijenilo otkako je publika prvi puta upoznala glavne (anti)junake kultne Zagrepčanke. Ovaj roman Branislava Glumca, prvi put objavljen 1974. godine, u međuvremenu je postao bestseler koji je dosad prodan u više od 200 tisuća primjeraka.

Kao kazališni komad Zagrepčanka je prvi put postavljena 1976. u Zagrebu i smatra se jednim od najvećih hitova nacionalne kazališne kuće u sedamdesetim godinama 20. stoljeća.

Današnju koncepciju i adaptaciju potpisuju redatelj Dražen Krešić i dramaturg Patrik Gregurec, a igraju (u alternacijama) možda najnadareniji mladi zagrebački glumci i glumice – Tea Harčević (ovogodišnja nominacija za Zlatni studio), Nikolina Prkačin, Domagoj Janković i Bernard Tomić (prošlogodišnji laureat Zlatnog studija).

FOTO: Denis Butorac

Branislav Glumac uspio je majstorskom vještinom slaganja slova stvoriti svevremensku priču koja ne poznaje granice – stavljanjem fokusa na osobno i intimno, u maniri velikih majstora, preko pojedinačnog je progovorio o univerzalnom.

Kroz priču o Marijani, neobuzdanoj djevojci iz višeg sloja, koja svoju obitelj doživljava kao licemjernu zajednicu i život traži na periferiji, u sigurnom i pouzdanom dobrom komadu stare zemlje, ova predstava brutalno razgolićuje ljude i razlaže sve nijanse društvenog života.

FOTO: Denis Butorac

No, sada, dvije godine nakon potresa, Zagrepčanka je i mnogo više od kazališne predstave, ona je dar i posveta obnovi našeg ranjenog grada.

FOTO: Denis Butorac

Premijerna izvedba predstave održat će se 29.ožujka u 20 sati u maloj dvorani Vatroslav Lisinski, a možete ju pogledati i 30.ožujka u isto vrijeme.

ZAGREPČANKA
Redatelj: Dražen Krešić
Dramaturg: Patrik Gregurec
Kostimografkinja i scenografkinja: Petra Pavičić
Glume: Nikolina Prkačin / Tea Harčević, Bernard Tomić / Domagoj Janković
Produkcija: Teatar Erato, MBstage

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar