Uz priče Ivane Brlić-Mažuranić još uvijek odrastaju brojne generacije mladih. Hrvatska književnica zaslužno je dobila nadimak „hrvatski Andersen“, te je s pravom priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu.

Udajom za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića 1892. godine, Ivana postaje dio ugledne građanske obitelji i doseljava u Brod na Savi, u obiteljsku kuću Brlićevih. Tamo ona stvara svoja najvrijednija djela. Grad Slavonski Brod, želeći očuvati sjećanje na svoju sugrađanku otkupio je Kuću Brlić te krenuo u projekt njene obnove.

[FOTO: Suzana Arslani]

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod dobio je novu turističku atrakciju posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu.

[FOTO: Suzana Arslani]

Kuća, osim turističko-kulturne funkcije, imat će ulogu dnevne knjižnice i javnog prostora gdje će građani moći provoditi svoje vrijeme čitajući u dobrom društvu.

[FOTO: Suzana Arslani]

Zidovi u prizemlju služit će kao galerijski prostor, a tu će se nalaziti i prostor za prijem djece u sklopu manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“.

[FOTO: Suzana Arslani]

Prvi kat kuće zauzima Stan Brlić koji je autentičan te sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je živjela i pisala Ivana Brlić Mažuranić.

[FOTO: Suzana Arslani]

U potkrovlju kuće nalazi se galerijski prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama.

[FOTO: Suzana Arslani]

Kuća je obogaćena prigodnim multimedijalnim i interaktivnim sadržajima. Ovako kuća Brlić postaje prostor koji prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih.

[FOTO: Suzana Arslani]

Službeno otvorenje kuće Brlić bit će 7. srpnja.

[FOTO: Suzana Arslani]

[Naslovna fotografija: Suzana Arslani]

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar