Iako “Areteja”, scensku fantazija u pet slika, praizvedenu 1959. i “U Agoniji”, dramu u dva čina, praizvedenu 1928., razdvaja točno trideset jedna godina, oba djela zaokružuju dramski opus Miroslava Krleže, obuhvaćajući potpuno različite tematike i dramaturgije.

Tekst “U agoniji” je dio ciklusa o Glembajevima koji osim dramskih djela sadrži i prozu u kojoj Krleža stvara raznolike freske o obitelji Glembay uz kronološke i obiteljske poveznice osoba i životopisa koja tvore sudbinsku povezanost prošlosti i sadašnjosti, piše u najavi na stranicama HNK.

Radnja drame “U agoniji” odvija se 1922. godine, u Zagrebu, u galanterijskom salonu Laure Lenbach u vrlo kratkom vremenu. Zaplet je relativno jednostavan: Lenbach, propali austrougarski oficir, pijanac i kartaš, traži od svoje žene Laure novac koji mora vratiti toga dana do sedam sati navečer, no ona ga nema. Lenbach joj prijeti samoubojstvom, Laura se ne obazire; u njihovu se svađu upliće i advokat Križovec, Laurin ljubavnik, da bi na kraju prvoga čina Lenbach posegnuo za pištoljem i ubio se.

U drugome činu, poslije policijskoga uviđaja, pratimo razgovor Laure i Križovca u kojemu se otkriva njihova ljubavna priča. Poslije uzaludnih molbi upućenih Križovcu, Laura, shvativši da ne može računati na njega, grabi Lenbachov pištolj i ubija se. No, taj pomalo melodramatski zaplet samo je tanka ljuštura sjajne psihološke studije o braku, vjernosti, prevari, zaljubljivanju, odgoju, društvenim običajima, položaju žene i borbi za financijsku sigurnost.

Krleža je u ovome tekstu potpuno predan ibsenovskoj dramaturgiji, ali, ovdje se doista ne radi o nekakvoj retrogradnoj dramaturgiji (kako su mu mnogi prigovarali), nego o najboljem mogućem strukturiranju radnje koja govori o obračunu muškarca i žene, o dubokom oranju po muškoj (onoj muževljevoj i onoj ljubavničkoj) i ženskoj psihi, i naposljetku, o likovima koji u intimnoj atmosferi jedne prostorije razgolićuju sami sebe.

(FOTO: HNK)

I dok se drama “U agoniji” događa na malenom prostoru u zbijenom vremenu s protagonistima koji su nam iznimno bliski, “Aretej” je nešto posve drugo i prvo što se nameće je količina prostora i vremena u kojemu se to djelo događa.

Liječnik iz trećega stoljeća koji ne pristaje na ucjenu putuje kroz vrijeme otkrivajući kako se ljudska priroda tijekom povijesti nije promijenila. Izdaja, ucjena, ubojstvo, sve se to ponavlja unedogled.

Premijera predstave Aretej je 8. lipnja. i premijera predstave U agoniji je 9.lipnja. Više pročitajte na stranicama Hrvatskog narodnog kazališta.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar