Uz razvoj i sve veću dostupnost raznih tehnologija, umjetnost prožima našu svakodnevicu više nego ikad. I to nas ne treba čuditi. Umjetnost je svima nama važna, ona je praiskonska potreba čovjeka, nezamjenjivi dio naših života i sastavni dio civilizacije – pa čak iako toga često nismo svjesni.

Bez umjetnosti, u njezinim raznolikim oblicima, jednostavno ne možemo.

Ali za nastanak umjetnosti nisu dovoljni samo talent, vještina i želja umjetnika za stvaranjem. Umjetnosti je potrebna i podrška. I zato već 18 godina pušemo snažan vjetar u kreativna jedra mladih te neafirmiranih likovnih umjetnika i umjetnica u dobi do 30 godina i studenata i studentica akademija likovnih umjetnosti.

Kroz Erste fragmente, natječaj u organizaciji Erste banke i urbanokulturne platforme Urbanka, prepoznajemo njihove talente i ideje – shvaćamo ih. Kulminacija je natječaja pružanje konkretne podrške otkupom njihovih djela, dodjelom novčanih nagrada i izlaganjem djela u renomiranim galerijskim prostorima.

Na dosadašnjim Erste fragmentima otkupljeno je preko 200 umjetničkih djela, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija diljem Hrvatske (uglavnom poslovnica i uredskih prostora Erste banke). Mnogi autori i autorice otkupljenih djela s vremenom su postali cijenjena i afirmirana imena hrvatske umjetničke scene.

Stoga, nakon 18 godina, osim promocije mlade umjetnosti, slavimo i punoljetnost Erste fragmenata – jer koliko je važno stvarati umjetnost, toliko je važno i prepoznati mlade umjetnike i umjetnice na početku profesionalnog umjetničkog putovanja.

Ovogodišnji natječaj otvoren je do 1. kolovoza, a izložba otkupljenih djela predviđena je za kraj rujna u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost.

Na kraju sve mlade umjetnike i umjetnice možemo samo ohrabriti pozivom na sudjelovanje.

Vjerujte u sebe i vjerujte u svoju umjetnostprijavite se na Erste fragmente 18. Dugogodišnje iskustvo pokazalo je da imamo sluha za dobre ideje i da znamo odabrati umjetnike pred kojima je sjajna budućnost.

Propozicije i detalje o natječaju potražite na: erstebank.hr/f18.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar