Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga baleta, u srijedu 4. studenoga, održat će se generalna proba prve ovosezonske baletne premijere Hrvatskog narodnog kazališta – Ponos i predrasude.

Baš na ovaj datum obilježava se početak profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj. Tog 4. studenog 1876. godine u HNK u Zagrebu je praizvedena opera Nikola Šubić Zrinjski, a na programskoj cedulji po prvi su put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere.

Ovoga puta, na 144. godišnjicu, Hrvatsko narodno kazalište će Dan hrvatskoga baleta obilježiti generalnom probom baleta u režiji i koreografiji Lea Mujića.

Ponos i predrasude nastale su prema literarnom predlošku kultnoga klasika Jane Austen, a Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno će ga izvesti u subotu 7. studenoga u 19.30 sati.

Praizvedba ovog glasovita klasika bila je planirana za 27. ožujka, no epidemija korona virusa zatvorila je kazališta i onemogućila izvedbu. Prvu baletnu premijeru u novoj sezoni otvorit će upravo ova priča o pravoj ljubavi, varalicama i herojima…

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar