Suvremeni kazališni projekt redatelja Ivana Penovića “Znaš ti tko sam ja” premijerno je izveden 6. ožujka 2020. u Tonskoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta. Gotovo godinu dana kasnije, 1. veljače 2021. godine u 19.30 sati istu će predstavu publika moći pogledati i na velikoj pozornici zagrebačkoga HNK.

U predstavi glume Nina Violić, Lana Barić, Livio Badurina, Silvio Vovk i Bernard Tomić, a redatelj je miješao kazališne žanrove, povijesne činjenice, prošlost, sadašnjost i budućnost te parodirao mnoge formate od TV showa, stand upa, satire…itd.

Ivan Penović, autor mlađe generacije, ovako opisuje svoj projekt:

“Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, pomalo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u osamnaestome stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome. Zamislite ih sada na sva tri mjesta istodobno. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku pomoću ispričnica s drugih dvaju dvorova.

FOTO: HNK

Sada zamislite da nisu dvojica, nego da ih je najmanje sedam. Možda su ipak trojica. Kamo god dođu, dočekaju ih lijepo, iako nisu sigurni zašto. Kamo god dođu, odmah je jasno kako neće dugo ostati. I primjećujemo da se pojavljuju u svim važnim, povijesnim događanjima. Uvijek se nađu na pravome mjestu u pravo vrijeme, ali samo kao prisutni, dok netko drugi uvijek djeluje. Oni su samo prisutni; kao dvorski savjetnici, kao gosti dvora, kao prijatelji naših prijatelja koje odavno nismo vidjeli…”

Ova predstava polazi od likova smišljenih po uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz osamnaestoga stoljeća. Radnja će od povijesnih činjenica i povijesnih likova s dvorova 18. stoljeća prelaziti sve više u apsurdnu i fiktivnu građu. Predstava je fokusirana upravo na povijesne relacije, izvrtanje činjenica, stvarajući pritom nelinearan tijek, varirajući stilom između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave”, piše na stranicama HNK.

O AUTORU:

Ivan Penović (1992.), dramaturgiju je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Već svojim prvim tekstovima, izvedenim u tijeku studija izazvao je pozornost kritike i publike. Osim pisanja bavi se i režijom, a često i glumi u svojim predstavama. U dvije posljednje godine u zagrebačkome ITD-u izvedene su njegove predstave Prijeđanje vublike 148, u sklopu europskog projekta Performing Europe 2020. i predstava Katalonac. Penovićev teatar je televizičan, on kombinira suvremeni stand-up i sumnju u mogućnost komunikacije, brišući granice između glumaca i publike, uz veliku dozu duhovitosti i mladenačke energije. Inscenacija autorske predstave “Znaš ti tko sam ja” prva je njegova suradnja sa zagrebačkim HNK.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar