U kinima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Rijeci, Rovinju, Puli, Samoboru, Varaždinu, Čakovcu i drugim hrvatskim gradovima od 11. ožujka. 2021. počet će se prikazivati film Ne zaboravi disati slovenskog redatelja i scenarista Martina Turka.

Riječ je o intimnoj i atmosferičnoj tinejdžerskoj drami o odrastanju koja je prošle godine na Festivalu slovenskog filma osvojila čak dvije prestižne nagrade Vesna: 1. za najbolji dugometražni igrani film; 2. za najbolju fotografiju koju je osvojio hrvatski direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo, piše u najavi na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.

Priča je to o 15-godišnjem Klemenu u čijem životu se sve preokrene kada se njegov voljeni brat Peter (18) zaljubi u prelijepu Sonju (18). Ovaj film odrastanja progovara o krhkosti tinejdžerskog doba, ljubomori, erotici i neizbježnom procesu prihvaćanja činjenice da se svijet mijenja, a život ide dalje. 

Uloga Klemena pripala je Matiji Valantu, učeniku ljubljanske Umjetničke gimnazije, njegovog brata Petra tumači Tine Ugrin, koji je već glumio u filmovima Nika i Nevidljiva ruka Adama Smitha, a fatalnu djevojčicu Sonja Klare Kuk, studentica AGRFT-a. Majka Klemna i Petra je Iva Krajnc Bagola, dok teniskog trenera glumiti srpski glumac Nikola Đuričko, poznat iz redateljskog prvijenca Angeline Jolie U zemlji krvi i meda, serije Senke na Balkanu, Montevideo – Bog Te Video i drugi. 

Svjetska premijera drame Ne zaboravi disati bila je prošle godine na Filmskom festivalu u Rimu u natjecateljskom programu festivalske sekcije Alice Nella Citta. Film je prikazan i u natjecateljskim programima Zagreb Film Festivala, Pula Film festivala i Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu a zatim na festivalima u Egiptu i Indiji, piše na stranicama HAVC-a.

Martin Turk autor je brojnih filmova, uključujući igrane Nahrani me riječima (2012.), Dobar dan za posao (2019.) i dugometražni dokumentarni film Doberdob – Pobunjenički roman. Njegovi su filmovi predstavljeni na više od 100 filmskih festivala širom svijeta.

Detaljan raspored projekcija filma u distribuciji Pari Pikula u gradovima diljem zemlje potražite na službenoj Facebook stranici filma

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar