U Hum vas put ne može nanijeti. U Hum se ide s razlogom. Najčešći je onaj uvjeriti se da je Hum najmanji grad na svijetu.

Iako nije službeno zaveden u Guinnessovoj knjizi rekorda kao takav, jednom kad uđete u ovaj čarobni gradić morate povjerovati da je najmanji. Sa svojih tridesetak stanovnika, ljupkim uličicama i bogatom poviješću nećete se lako othrvati njegovu šarmu.

[FOTO: PR]

U romaničkoj kapeli sv. Jerolima na groblju u Humu nailazimo na jedinstveno umjetničko djelo kakvog u Istri, ali i šire, uopće nema. Humske zidne slike su naslikane u drugoj polovici XII. stoljeća kada je grad pripadao Akvilejskoj patrijaršiji a koja je vjerojatno bila i naručitelj zidnih slika.

Njihov je autor nepoznat, ali neosporno se radi o umjetniku velikog talenta i znalcu fresco slikarstva.

Uz zidne slike nalazimo i na mnoštvo graffita koje su nepoznati autori pisali po zidovima crkve, a koliko smo uspjeli odgonetnuti, oni najmlađi su napisani u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Osim titule najmanjeg grada na svijetu, još je jedna zanimljivost vezana uz Hum. Grad je 2005. godine proglašen gradom biske. Humska biska se spravlja od domaće komovice, bijele imele i četiri vrste ljekovitih trava prema receptu starom oko dvije tisuće godina.

[FOTO: PR]

Recept je ostatak druidske magije starih Kelta koji su nekada živjeli na ovim prostorima i kojima je bijela imela imala status kultne biljke. Rakija od imele, poznata je kao jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv ateroskleroze i za regulaciju krvnog tlaka. Naš je prijedlog da je kušate u Humskoj konobi koja ima predivan pogled sa terase ili u slučaju lošeg vremena autentičan domaći interijer s kaminom.

[FOTO: PR]

 Živjeli!

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar