U Šibensku luku uplovio je Rainbow Warrior, čuveni Greenpeaceov brod. Ovo je treći put da se ovaj jedrenjak pojavio u Hrvatskoj, a sada je došao s ciljem promoviranja peticije europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative – ECI) kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezanih s njima. Ujedno je ovo prilika da se obilježi 10 godina djelovanja  Greenpeacea u Hrvatskoj.

Brod je naručen i napravljen upravo za Greenpeace,  a uz 16 osoba u posadi, još 14 osoba se može priključiti kao gosti, volonteri ili znanstvenici. Trenutno su u posadi volonteri iz Slovenije, Mađarske, Poljske te naravno Hrvatske.

[FOTO: Urbano.hr]

Među brojnim istaknuti gostima koji rado posjećuju ovaj brod ističu se Emma Thompson, Javier Bardem te Tom Yorke, pjevača grupe Radiohead, čime Greenpeace dobiva ne samo na popularizaciji pokreta i širenju svojih poruke, već i financijsku pomoć putem donacija.

[FOTO: Urbano.hr]

Na pramcu broda nalazi se i drveni dupin Dave, s jako zanimljivom pričom. Naime, Dave je stigao kao poklon brodogradilišta koje je napravilo Rainbow Warriora.

[FOTO: Urbano.hr]

Prilikom popravka broda i restauracije dupina, nakon 10 godina plovidbe, u unutrašnjosti Davea pronađeno je pismo graditelja s pjesmom Boba Dylana. Restauratori su nastavili tradiciju stavljajući još jedno, novo pismo u drveno tijelo dupina.

[FOTO: Urbano.hr]

Brod će nakon Šibenika nastaviti plovidbu Mediteranom, sve do međunarodne konferencije o klimatskim promjenama COP 27. Još je dva dana brod otvoren za javnost, nakon čega će isploviti za Francusku, gdje će se ponovno usidriti i širiti važnu poruku o klimatskim promjenama.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar