Bremerhaven, smješten na obali Sjevernog mora, predstavlja nevjerojatan spoj kratke ali bogate povijesti, kombinaciju prekrasne nove i stare arhitekture ali i održivog razvoja. Nastao je kao lučki grad koji je olakšao trgovinu, omogućio pristup Sjevernom moru te ujedno služio i kao važna pomorska luka za obližnji Bremen.

Tijekom 19. i 20. stoljeća, Bremerhaven je postao važan centar za europsku emigraciju, iz koje je više od 7 milijuna emigranata krenulo iz te luke na svoje putovanje prema Sjedinjenim Američkim Državama. Tijekom Drugog svjetskog rata, Bremerhaven je pretrpio značajna oštećenja zbog savezničkih bombardiranja, ali je brzo obnovljen i postao ključna luka za opskrbu nakon rata.

[Muzej emigracije, foto: Krešimir Golubić]

Danas, Bremerhaven je poznat po svojoj bogatoj pomorskoj povijesti, a od brojnih gradskih muzeja izdvajamo dva koja ne smijete zaobići, Muzeja emigracije i Kuću Klime odnosno Muzeja klimatskih promjena. Svaki je na svoj način jedinstven i fascinantan.

Održivost na prvom mjestu

Uz turističku ponudu koju grad pruža posjetiteljima, ne možemo zaobići činjenicu da Bremerhaven maksimalno promiče održivi razvoj.

[Hotel Atlantic, foto: Krešimir Golubić]

Već od dolaska u Hotel Atlantic primijetili samo da se jako pazi na detalje oko očuvanja okoliša tako da je sva ambalaža koju jednokratno koristimo izrađena od papira ili kartona. Sapuni se više ne dijele u malim plastičnim jednokratnim pakiranjima već se sve koristi višekratno u većoj ambalaži. Tim naizgled nevažnim detaljima, domaćini su nas primorali da i sami razmislimo o svojim domovima i navikama koje često nisu usmjerene prema očuvanju prirode. Hotel nas je inače svojom arhitekturom očarao te neodoljivo podsjetio na svjetski poznatu hotelsku atrakciju Dubaija koja svojim izgledom podsjeća na jedro.

Eko-prijevoz

[Foto: Krešimir Golubić]

Bremerhaven inače potiče korištenje održivih oblika prijevoza kako bi se smanjio negativni utjecaj na okoliš. Posjetitelji imaju pristup ekološki prihvatljivim opcijama poput bicikala, električnih vozila i javnog prijevoza s niskom emisijom ugljika. Zapravo, većina hotela i smještajnih objekata u Bremerhavenu posvećena je smanjenju ekološkog otiska kroz pridržavanje svih  ekoloških standarda i prakticiranju uštede energije i vode.

Klimatske promjene i znanost

[Muzej klimatskih promjena, foto: Francesco Carovillano/GNTB]

Bremerhaven je i dom mnogim znanstvenim i edukativnim institucijama usmjerenima na održivost. Ranije spomenuti Muzej klimatskih promjena pruža posjetiteljima priliku da bolje razumiju klimatske promjene i njihove posljedice ali i da nauče o ulozi koju pojedinac može imati u održivom razvoju. Interaktivna postava ovog apsolutno jedinstvenog muzeja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Muzej je obavezna edukativna postaja za svakog posjetitelja Bremerhavena.

Više informacija o Bremerhavenu potražite na službenim web stranicama grada.

Tekst: Krešimir Golubić

[Naslova fotografija Hotel Atlantic, Foto: Florian Trykowski, GNTB]

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar