U prosincu 2020. godine riječkoj je publici Kolektiv Igralke premijerno prikazao svoju drugi projekt, dokumentarnu predstavu “Bakice”. Predstava koja je izazvala velik interes riječke publike, u siječnju se vraća na pozornicu Filodrammatice s pet unaprijed rasprodanih izvedbi.

Publika koja je dosada pogledala predstavu okrunila ju je brojnim riječima hvale poput “izvrsna, iskrena predstava koja dira u dušu”, “ovo mora igrati još tisuću puta pred tisuće očiju”, “na reprize predstave obavezno ponesite maramice, trebat će i za suze plakalice i za suze smijalice”.

Dokumentarna predstava “Bakice” riječkog Kolektiva Igralke nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče? Što im je bitno u životu, kako doprinose društvu, iako ono to možda ne vidi, ne broji i ne priznaje?

Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena – Albine, Ljudmile, Marte i Suzane. Na osnovi sakupljenih priča autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju.

Predstava preispituje poziciju žene kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. Istovremeno je to predstava o radu, mladosti i starosti, preživljavanju i o svima nama.

Osim što je predstava dokumentrnog karaktera, ona nastoji biti i angažirana. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.

Kolektiv Igralke čine diplomantice studija Glume i medija u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički) Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić. Ove profesionalne glumice samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice, dijeleći prijateljstvo, ljubav prema igri i (društveno angažiranom) kazalištu.

Dokumentarna predstava „Bakice“, koja nastaje u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija), njihov je drugi autorski projekt nakon kazališnog crtića s radionicom „Plastika fantastika“ iz 2019. godine.

Međunarodni projekt „Bakice” nastaje u produkciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškog društva Transformator iz Ljubljane, a dio je službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, “Bakice” otvaraju razgovor koji je važno voditi, postavljaju pitanje gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.

Bakice – autorski tim

Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić, Tjaša Črnigoj
Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj
Istraživačice i izvođačice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić
Socijalna antropologinja: Vanda Velagić
Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana
Scenografkinja: Paola Lugarić
Kostimografkinja: Tanja Blašković
Izbor glazbe: autorice i Sun Matt
Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić
Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin
Dizajner vizuala: Oleg Morović
Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković

Izvršna produkcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka)
Produkcija: Savez udruga Molekula (Rijeka)
Koprodukcija: KUD Transformator (Ljubljana)
Sufinancirali: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar