Prijave filmova za Natjecateljski program ovogodišnjeg 17. Festivala 25 FPS, koji će se održati u Zagrebu od 23. do 26. rujna, moguće su do 31. svibnja 2021. godine. Prijavnica i pravilnik dostupni su na festivalskoj internetskoj stranici.

Festival 25 FPS ili međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa prikazuje nezavisne i nekomerci­jalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti.

Festival promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimental­nog filma. Njegove stalne programske cjeline su:

NATJECATELJSKI PROGRAM
Dvogodišnja produkcija izazovnih i refleksivnih radova iz cijeloga svijeta. Dodjeljuje se najmanje pet nagrada, a filmove vrednuje Veliki žiri, Žiri kritike te publika. Nagrade Velikog žirija su novčane.

ŽIRI PREDSTAVLJA
Tri su člana Velikog žirija, a riječ je o domaćim i stranim autorima i filmašima, filmskim kritičarima, kustosima ili festivalskim selektorima. Za festival oblikuju autorske i nacionalne retrospektive ili tematske programe.

EXPANDED CINEMA
Audiovizualni performansi proširenog filma u kojima se gledanje filma obogaćuje kodovima iz drugih medija – kazališta, glazbe i skulpture. Pro­jekcija se oslobađa okvira kinoplatna i u nju uranja publika, projekcijska aparatura i sami izvođači.

REFLEKSI
Godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produk­cije. Selekcija promovira smione naslove čiji autori rade u vizualnoj umjetnosti i u drugim filmskim rodovima s nekonvencionalnim pristupom formi i naraciji. Udruga 25 FPS s partnerom GreenDCP najboljem filmu dodjeljuje Nagradu GreenDCP.

ODE FILMU
Glasoviti filmovi filmske avangarde koji u formi kratkog preludija za Natjecateljski program pokazuju i slave fotokemijska svojstva filma, umijeće bavljenja filmskom vrpcom te umjetnost filmskog eksperimenta kroz povijest. Prikazivanje filma na filmu.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar