Organizatori iz udruge mladih Kulturni front najavili su šesnaesti po redu Liburnicon za koji su pripremili novi set zanimljivih, aktualnih i zabavnih točaka programa, što iz područja znanosti, a što SF i fantasy kulture.

Opatijski festival fantastike i znanstvene fantastike, koji je 2020. bio uglavnom u online izdanju, ove će se godine održati 13. i 14. kolovoza u posebno (pre)uređenoj Vili Antonio, uključujući prostor poduzetničkog inkubatora Hubbazia.

Uz svoj jedinstveni spoj ozbiljnih i zabavnih sadržaja, Liburnicon se ponosi jedinstvenom atmosferom koja ga čini jednim od najvećih festivala za mlade u regiji. Ove godine festival se vraća u verziji uživo, što osobito raduje njegove dugogodišnje posjetitelje koji ovom prilikom dolaze u Opatiju iz svih krajeva Hrvatske.

Ulaznice se kupuju izravno na info pultu festivala, uz bitnu napomenu da će ulaz biti moguć isključivo s Covid putovnicom, stoga se mole svi zainteresirani da to uzmu u obzir pri planiranju svog posjeta.

Od samih događaja na festivalu treba izdvojiti predavanje Damir Medved o umjetnoj inteligenciji i pametnim gradovima te pokušati odgovoriti na pitanje jesu li tehnološka čuda “rezervirana” za daleki istok ili će neke od ovih inovacija doskora zaživjeti i u našoj regiji.

U predavanju “U središtu naše galaksije nije crna rupa?” doktor fizike Davor Horvatić predstavit će rezultate nedavnih mjerenja iz područja gravitacije. Vanesa Ujčić iz Astronomskog društva Rijeka upoznat će nas s tajanstvenom prošlosti Marsa i povesti u vrijeme kada je ovaj hladni, pustinjski planet bio mnogo sličniji današnjoj Zemlji.

Ana Cerovac predstavit će svoj novi povijesno-fantastični roman iz trilogije “Između orla i lava“, koja se poigrava narodnim vjerovanjima u povijesnom okviru Istre i Kvarnera s početka 17. stoljeća, a Davorin Horak iz naklade Hangar 7 predstavit će svježe prevedeni roman Dina Buzzatija “Veće od života”, koji se smatra začetkom suvremenog talijanskog SF-a.

Kreativni timovi Terrible Creations i Zagreb by Night upriličit će par popularnih igara s uživljavanjem u uloge, Zmajeva garaža uvest će nas u svijet D&D-ja, a bit će tu i raznolika ponuda stolnih društvenih igara i turnira s bogatim nagradama.

Uz ove točke, posjetitelje očekuje i niz zabavnih sadržaja iz područja popularne kulture, od predavanja i kvizova, do igara na otvorenom, uz glazbeni program oba dana. U petak će nastupiti DJ Dino Rabbit s rock, rock’n’roll i rockabilly hitovima, a u subotu stiže Finta De Mona, koja uz autorske pjesme, izvodi i čakavske hitove u punk verziji.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar