Drugog dana 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), u Scotiabank festivalskoj kino dvorani u centru Toronta, premijerno je prikazan kratkometražni dokumentarni film 1001 Noć koji je režirala Rea Rajčić.

Pred prepunom dvoranom prikazano je 7 kratkometražnih uradaka iz cijelog svijeta, a 1001 Noć bio je jedini dokumentarni film. Projekciji je prisustvovala ekipa filma, redateljica Rea Rajčić, producentica Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić i montažerka Karla Folnović.

Međunarodna publika u Torontu od prve se minute prepustila našem filmu, osmjesi su se čuli iz svakog kutka dvorane, a divno je bilo nakon filma vidjeti nasmijana lica i čuti hrpu razdraganih komentara. Posebno sam sretna što je gotovo cijela ekipa filma bila sa mnom na premijeri i što ćemo film s publikom narednih dana gledati na još nekoliko festivalskih projekcija.” izjavila je redateljica filma Rea Rajčić.

Kratkometražni dokumentarni film 1001 Noć uvršten je u glavni natjecateljski program Kratki rezovi (Short Cuts) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF). Radnja prati dvije prijateljice Emu (89) i Maju (85), najvjernije gledateljice turskih sapunica koje svaku večer provode zajedno gledajući turske serije u Eminom stanu u Splitu. Riječima redateljice, nastao je iz velikog divljenja prema živosti i energiji Eme i Maje, čarobnih žena na pragu devedesetih.

Međunarodni filmski festival u Torontu jedan je od pet najrelevantnijih svjetskih filmskih festivala, a Hrvatska je svog predstavnika u Torontu posljednji put imala 2016. godine s filmom Po čovika Kristine Kumrić.

1001 Noć redateljski je prvijenac producentice Ree Rajčić, čija produkcijska kuća Eclectica stoji iza brojnih projekata kao što su višestruko nagrađivani Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, hvaljene dokumentarna serija Kolaži o laži Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin i adaptacije poznatog romana Proslava Damira Karakaša, po scenariju Jelene Paljan i u režiji Bruna Ankovića.

Uz Reu Rajčić producentica filma 1001 noć je Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić, montažerka Karla Folnović, za dizajn zvuka zadužen je bio Luka Gamulin, skladatelj je Dubravko Robić, miks zvuka radio je Ivan Zelić iz studija Nazor, a kolor korekciju Tomislav Stojanović iz Eclectice.

Sve novosti o filmu kao i radu Ree Rajčić i produkcijske kuće Eclectica možete pratiti na službenoj stranici www.eclectica.com kao i na društvenim mrežama.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar