Međunarodni studentski filmski festival –  STIFF u svom sedmom izdanju stiže u Art-kino od 26. do 29. studenog. Uz niz popratnih programa u Rijeci, ovogodišnja selekcija filmova donosi 40 filmova iz 20 zemalja koji će se natjecati za nagrade – najbolji igrani, animirani i dokumentarni film te nagradu publike. Za sve koji ne mogu u kino, ove godine uvedene su i online projekcije filmova, a ulaz na sve programe STIFF-a je besplatan!

Sedmi STIFF – jedini međunarodni filmski festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu i ove godine, od 26. do 29. studenog, donosi najbolje od svjetske produkcije recentnog studentskog i debitantskog filma. Zbog posebnih epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, za sve koji ove godine ne mogu doći u Art-kino, STIFF je osigurao online projekcije filmova koje će se prikazivati na mrežnim stranicama festivala.

Organizatori ističu da u četiri dana festivala jedanaest programskih blokova vodi kroz najrazličitije teme, a obuhvaćaju igrane, animirane i dokumentarne filmove iz ukupno dvadeset zemalja – od Brazila do Australije, Estonije, Norveške i naših susjednih zemalja, uz neizostavan dio domaće studentske filmske produkcije.

Tom prigodom na veliko platno Art-kina stiže finalist za studentskog Oscara, hrvatsko-belgijski igrani film Pečat redatelja Lovre Mrđena s pričom o izbjeglici suočenim s hladnom birokracijom strane zemlje, s kojim se i otvara ovogodišnji STIFF u Art-kinu, 26. studenog u 18 sati.

Film Pečat redatelja Lovre Mrđena

Iz susjedne Srbije stiže još jedan film nagrađivanog mladog redatelja Nikole Stojanovića Šerbet, nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji studentski film.

Tu je i dokumentarac mlade Varaždinke s riječkom adresom, Bele Bračko-Milešević, Još uvijek ne znam, nastao u sklopu Blankove škole dokumentarnog filma za vrijeme karantene, koji gledatelje vodi u melankolično snatrenje o domu i odrastanju.

Prvi dan STIFF-a, uz Mrđenov Pečat donosi i kontemplativan dokumentarni film Želim se vratiti, vratiti, vratiti Else Rosengren, o berlinskom kvartu u tranziciji, i fantastičnu animaciju o izvanzemaljcu koji snima SF film na Zemlji Zorg II Audena Lincoln-Vogela.

Dokumentarni film Želim se vratiti, vratiti, vratiti Else Rosengren

Skitnice, drugi blok prvog dana, s početkom u 20 sati kreće s poetičnom animacijom o trima nomatkinjama Fata Morgana Danielle Bokor i Leanne Berkovitch, a u nastavku slijedi topao i dirljiv generacijski dokumentarac Za tebe Ronje Hemm te ranije spomenuti Šerbet Nikole Stojanovića.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je zvuku, a kako bi se dublje istražila njegova uloga u filmu, ali i utjecaj zvuka općenito u suvremenom društvu, kreiran je i popratni program pod nazivom Zvučne okupacije koji će kroz inovativan audiovizualni sadržaj alterirati ulogu zvuka, postaviti ga u ravnopravan ili dominantan položaj u odnosu na sliku.

Dirljiv generacijski dokumentarac Za tebe Ronje Hemm

Vodeći se idejom kako se kroz proučavanje zvukova grada može otkriti puno o društvenim, političkim i ekonomskim silama koje djeluju u njemu, program će zvukom okupirati galerijski, virtualni, radijski i javni prostor Rijeke.

Ulaz na program Međunarodnog studentskog filmskog festivala besplatan je za sve posjetitelje. Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta u Art-kinu preporučuje se rezervacija ulaznica putem e-pošte: ulaznice@art-kino.org.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/ i https://studentfilmfestival.eu/hr/

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar