Na 56. izdanju švicarskog Solothurner Filmtage festivala, koji se u online obliku održao od 20. do 27. siječnja, švicarsko-hrvatska koprodukcija “Mare” redateljice Andree Štake osvojila je nagradu Prix de soleure odnosno Grand Prix festivala za najbolji film.

“Mare je igrani film koji izgleda poput dokumentarca ili stvarnosti ali je pretvoren u egzistencijalnu istinu”, stoji između ostalog u obrazloženju žirija.

Solothurner Filmtage festival osnovan je 1966. u švicarskom gradu Solothurnu, predstavlja reprezentativni izbor švicarskih igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova te je jedan od najrelevantnijih kulturnih događaja u zemlji.

Inače, na festivalu je objavljeno da je Mare za Švicarsku filmsku nagradu 2021. nominirana u čak tri kategorije: najbolji film, najbolji scenarij i najbolji zvuk.

Redateljica Andrea Štaka (desno) s Grand Prixom za najbolji film (FOTO: solothurnerfilmtage.ch)

Podsjetimo, film Mare svoj je festivalski put započeo prošle godine na Berlinaleu, da bi potom bio prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu gdje je ovjenčan sa dva priznanja: nagradom CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje.

Nakon Sarajeva, film Mare otvorio je Pulski filmski festival, a nakon toga prikazan je na brojnim festivalima diljem zemlje i svijeta.

“Mare” je treći dugometražni film hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake (Gospođica, Cure – život druge), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Scena iz filma “Mare”

Pored Marije Škaričić, u filmu glume Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinje Sara Giancane i Valentina Vujović te majstorica maske Sabine Fluckinger.

Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar